Page content

10 principes voor persoonlijk succes

article content

10 principes voor persoonlijk succes

Een persoonlijke GPS:

Principes zijn geen voornemens of doelen, maar het zijn de richtlijnen die je helpen bepalen welke zaken je wel en niet doet, welke zaken wel of niet belangrijk zijn voor je. Ze geven je richting, samen zijn ze jouw persoonlijke GPS.

Door dat persoonlijke GPS kun je gemakkelijker beslissingen nemen en weet je waar je staat, met meer zelfvertrouwen tot gevolg.

Om je te helpen om je eigen principes te ontdekken zal ik hieronder mijn eigen principes (met uitleg) met je delen.

Mijn principes voor persoonlijk succes:

  1. Ik ga om met mensen waar ik energie van krijg Coach - energieJe noemt dit ook wel dat je een “klik” voelt met iemand. Als iemand waar ik mee omga me alleen maar energie kost is het niet goed voor me om met die persoon om te gaan. Dat merk je als je veelvuldig tegenzin hebt om die persoon te zien of spreken. Dan is het soms beter het contact te verbreken.
  2. Ik maak een verschil in het leven van de mensen waar ik contact mee heb. Ik wil een bijdrage leveren aan de levens van de mensen waar ik mee omga. Behalve dat ik  energie krijg van het contact met deze mensen, wil ik bijdragen aan hun welbevinden. Het kan zijn dat ik ze inspireer, help met ideeën, of op andere manieren bijdraag aan hun groei en geluk.
  3. Ik zet me in voor een goed doel. Ik wil ook een bijdrage doen aan het welbevinden van mensen die ik niet ken en die minder kansen hebben gekregen dan ik. Zo heb ik me onlangs ingezet voor Save a Girl en ben ik in de voorbereidingsfase van een actie om 25.000 euro op te halen voor een schoolbus voor een schoolproject in Nepal.
  4. Ik ben zelf 100% verantwoordelijk voor mijn eigen leven. Als ik me verantwoordelijk voel voor mijn eigen leven, de mensen die ik daarin uitnodig en hoe ik mijn leven vormgeef, geeft me dat de macht om daar dingen in te veranderen. Het is daarin belangrijk om op te letten wanneer je in slachtoffer-denken vervalt, want als ik vasthoud aan die gedachten neem ik geen 100% verantwoordelijkheid.
  5. Ik accepteer de dingen die ik niet kan veranderen. Aangezien ik niet oppermachtig ben en ik op sommige zaken geen of weinig invloed heb zal ik die zaken moeten accepteren.
  6. Ik sta open voor de denkbeelden en meningen van anderen. Ik mag er niet vanuit gaan dat mijn denkbeelden en meningen de enige juiste zijn. Ze zijn misschien nu voor mij de juiste maar het is belangrijk om te begrijpen dat anderen, met andere achtergronden en ervaringen, andere denkbeelden en meningen kunnen hebben.
  7. Ik doe mijn best mijn oordelen los te laten. We oordelen allemaal en in sommige gevallen heb je je oordelen ook hard nodig. Maar in veel gevallen is het zinvoller om me bewust te zijn van mijn eigen oordelen en ze niet als waarheid te zien, maar als alleen maar een oordeel, en ze vervolgens los te laten.
  8. Ik durf fouten te maken. Als ik geen fouten maak ben ik niet aan het leren, want fouten maken hoort onlosmakelijk bij ontwikkeling. Net zoals veel mensen heb ik een angst om fouten te maken, maar ik besluit zo vaak als het me lukt om over die angst heen te stappen.
  9. Ik geef om wat ik doe. ZorgzaamIk vind het belangrijk om werk te doen waar ik blij van word en waar ik anderen blij mee maak. Ook in mijn werk wil ik bijdragen aan anderen en een bijdrage leveren aan het creëren van een betere wereld.
  10. Ik sta open voor kritiek en feedback. Van kritiek en feedback kan ik leren en ik vraag cliënten dan ook regelmatig om positieve en negatieve feedback. Zo wen ik mezelf aan het ontvangen van feedback en kan ik tegelijkertijd de gesprekken zo inrichten dat ze het beste voor de cliënt werken.

Hoe kun je aan jouw lijst met principes of richtlijnen werken?

Je hoeft je eigen principes echt niet allemaal zelf te verzinnen. Ook ik heb een aantal principes van anderen overgenomen. Wat je kunt doen is een lijst maken van zinnen of uitdrukkingen die bij je zijn blijven hangen. Ook kun je kijken of er bijv. Facebook posts zijn die je raken. Aan de hand van deze posts, zinnen en uitdrukkingen kun je gaan werken aan je eigen lijst met principes.

Ik ben erg benieuwd naar jouw principes…!

Het maakt niet uit of je je lijst al compleet hebt of er nog aan wilt sleutelen.

Deel in het commentaarveld hieronder de principes die voor jou belangrijk zijn.

Comment Section

2 reacties op “10 principes voor persoonlijk succes


Door Carolien op 17 april 2016

“Een vergissing maken hoort bij mijn leerproces”. Als ik iets doe, of heb gedaan, dat anders uitpakt dan wat ik voor ogen had, dan kan ik dit zien als een Vergissing, met de intentie het een volgende keer Anders te Doen. Dit voelt voor mij milder dan het te zien als een Fout en Mezelf hiervoor te Veroordelen.


Door Baukje Westerlaken op 18 april 2016

Dat is een hele mooie Carolien! Dank je voor je bijdrage.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.