Page content

article content

3 Grootste valkuilen van hoog gevoelige mensen

Ben jij hoog gevoelig? Ook wel HSP genoemd (Hoog Sensitief Persoon)

Als HSP-er heb je een eigen gebruiksaanwijzing. Ik kom veel mensen tegen die zich niet bewust zijn van hun eigen sensitiviteit, maar het in meer of mindere mate wel zijn.

Toen ik me er nog niet bewust van was, had ik vaak gedachten over waarom ik zo anders was. Hoe het toch kwam dat ik na 6 uur werken al moe was. Dat ik sommige mensen maar moeilijk lang om me heen kon hebben.

Ik zag mensen communiceren met elkaar maar begreep niet waarom ze elkaar vaak niet begrepen. Ik zag precies welk standpunt ieder van hen innam, maar ze zagen het van elkaar niet.

Ik leerde mezelf aan om door te zetten, maar ging daarmee steedsSTOP over mijn grenzen heen. Ik wilde net zo zijn als de meerderheid, maar dat was ik niet…

Ook wist ik in bijna elke situatie hoe ik het mensen naar de zin kon maken. Hoe ik me op kon stellen of kon helpen zodat de ander zich goed ging voelen. De valkuil was dat ik mezelf uit het oog verloor.

Omdat ik zelf vaak in de volgende valkuilen ben gestapt wil ik ze hier delen. Doe er je voordeel mee!

3 Grootste valkuilen van de HSP-er

Valkuil 1 Over je eigen grenzen heengaan

HSP-ers zijn 15-20% van de bevolking, dus de meeste mensen om je heen zijn minder gevoelig. Als jij denkt (of opgegroeid bent met het idee) dat je net zo moet zijn en doen als anderen, ga je consistent over je eigen grenzen heen. En daarmee haal je jezelf onderuit want je grenzen zijn er niet voor niets!

Jouw eigen grenzen, en het leren luisteren daarnaar, stellen je in staat om in je eigen kracht te komen. Ja ik weet het, je denkt vast: “Mijn eigen kracht, wat is dat nou weer?” of: “Mijn eigen kracht… veel te zweverig!”

Dat kan ik me voorstellen, ik dacht dat ook altijd. Ik dacht dat ik rustig over die grenzen heen kon gaan, dat grenzen iets was voor doetjes. Maar geloof me: jouw grenzen zijn daar niet voor niets EN ze zijn er om jou te helpen.

En hiermee komen we aan bij de volgende valkuil…

Valkuil 2 Denken dat jouw sensitiviteit alleen maar onhandig is

Als je probeert te zijn als de niet hoog gevoelige mensen dan zul je je eigen gevoeligheid als erg onhandig bestempelen. Maar ja dat is met alles zo: als ik probeer te zijn wat ik niet ben ontken ik wie ik werkelijk ben… toch?

Het kan zijn dat je ouders of andere opvoeders niet sensitief HSPzijn en dat zij je verteld hebben dat je niet zo gevoelig moet zijn. In Calvinistisch Nederland is doorzetten en niet klagen altijd de norm geweest.

Als kind krijgen we bijna allemaal de boodschap mee dat we moeten voldoen aan een soort algemeen plaatje van wat geaccepteerd is. En dikke kans dat toen jij opgroeide gevoeligheid nog niet geaccepteerd was.

Ook nu zijn er nog veel mensen die dit allemaal maar lariekoek vinden. Hoe minder je je daarvan aantrekt, hoe beter het is voor jou!

Jouw gevoeligheid is een talent! En als je leert om dat talent op de juiste manier in te zetten (en je eigen grenzen te respecteren) kun je iets wat maar 15-20% van de mensen kunnen! En ook in de groep HSP-ers zit natuurlijk veel diversiteit, omdat er verschillende manieren van gevoeligheid zijn en de HSP-ers het op een verschillende manier in kunnen zetten.

Valkuil 3 Jezelf NIET op de eerste plaats zetten

Als HSP-er neem je de gevoelens van anderen sterk waar. Dat heeft als valkuil dat je anderen eerst gaat helpen, en dus voorrang geeft op jezelf. Daardoor zorg je niet goed genoeg voor jezelf en kun je anderen steeds minder goed helpen!

Ik heb zelf leren herkennen wanneer ik verantwoordelijkheid neem voor de problemen van een ander. Een grote valkuil als coach ­čśë

Als ik dat doe heeft de ander daar niets aan… echt niet! Ik ben niet verantwoordelijk voor de emoties en problemen van anderen. Juist door mensen die verantwoordelijkheid zelf te laten dragen en ze te helpen met zelf de oplossing te vinden zal hun zelfvertrouwen groeien.

Want ze zien dat ze zelf verantwoordelijk zijn, ze zullen de macht die ze hebben over zichzelf en de situatie naar zichzelf toetrekken en bovendien groeit hun oplossende vermogen. Daar zijn ze uiteindelijk toch het meeste mee geholpen?!!!

Dus:Gewoontes

Respecteer je eigen grenzen.

Jouw sensitiviteit is een talent.

Zet jezelf op de eerste plek.

Nu ben ik erg benieuwd naar jouw talent als HSP-er en hoe je dat talent weet in te zetten.

Wil je de andere lezers van dit artikel helpen met jouw inzichten en idee├źn?

Deel dan hieronder de manieren die jij hebt gevonden om jouw gevoeligheid in te zetten als talent.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Comment Section

2 reacties op “3 Grootste valkuilen van hoog gevoelige mensen


Door Delilah op 13 oktober 2016

Fijn te lezen Baukje, erg herkenbaar…..


Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.