Page content

article content

8 Dingen waar je je niet voor hoeft te schamen.

Schaamte is een rot gevoel.

Schaamte is een emotie die erg negatief werkt, die ervoor zorgt dat je jezelf onderuit haalt. En zoals ik je zal laten zien is schaamte meestal geheel onterecht.

Schaamte kennen we allemaal en het kan je enorm tegenhouden in je ontwikkeling. Hoe het werkt tussen je oren, je mentale instelling zeg maar, bepaalt voor een groot gedeelte hoe je uitdagingen aangaat, en dus ook welke resultaten je boekt en hoe jij je voelt.

Als je de zaken waar je je voor schaamt vanuit een ander perspectief bekijkt, zien ze er ineens heel anders uit! Dan blijkt ineens dat je moedig bent, getalenteerd en slim, dat schaamte alleen maar het gevolg is van een verkeerde conclusie…

8 Dingen waar je je niet voor hoeft te schamen.

  1. Twijfelen. Iedereen twijfelt wel eens. Als je nooit twijfels hebt doe je geen nieuwe dingen. Want als je geen nieuwe dingen doet weet je altijd precies wat je doet en hoef je dus niet te twijfelen! Twijfelen betekent dat je een nieuw pad op aan het gaan bent, geen slecht nieuws dus! Je bent dan juist moedig en bezig jezelf te ontwikkelen, nieuwe dingen te leren.
  2. Negatieve emoties. Deze zijn deel van het leven. EmotiesBovendien zijn ze ergens goed voor, raar dus eigenlijk dat we ze negatieve emoties noemen. Jouw emoties hebben een boodschap voor je, ze willen je iets vertellen. Als we het alleen over de zogenaamde negatieve emoties hebben: Boosheid wil je vertellen dat er een grens overschreden is, verdriet dat je iets/iemand verloren bent en angst dat je gevaar loopt of iets nieuws gaat doen. Het is toch goed dat je deze emoties hebt? Want stel je eens voor dat er een grens overschreden is en jij voelt je niet boos… Dan kun je niet goed voor jezelf zorgen.
  3. Denken dat anderen het beter voor elkaar hebben. Ik heb nog nooit iemand gesproken die dit niet dacht. Want we bekijken onszelf van binnenuit. We horen al onze eigen twijfel gedachten, voelen onze eigen onzekerheid. Maar bij anderen zien we vaak alleen de buitenkant, het imago dat we allemaal in meer of mindere mate omhoog houden. Doordat we bij anderen tegen dat imago aankijken en bij onszelf alle twijfel gedachten en onzekerheid wel waarnemen maken we de conclusie dat wij meer twijfelen of meer angst of onzekerheid hebben dan anderen. Verkeerde conclusie dus, maar een conclusie die we bijna allemaal maken.
  4. Niet weten welke kant je op wilt. In ieder mensenleven komen er momenten dat je opnieuw je koers wilt bepalen. Ik zie het veel bij 30-ers en 40-ers. Als het zo veel voorkomt zal het dus betekenen dat het een normale fase in je ontwikkeling is, net als bijvoorbeeld de pubertijd. Lijkt me vrij logisch dat als je een tijdje een bepaalde koers vaart en je hebt jezelf verder ontwikkeld, dat die koers niet meer past. Het is prima om dit waar te nemen en dan te onderzoeken welke kant je nu op wilt. Dat luidt een nieuwe fase in je leven in. Niets om je voor te schamen dus.
  5. Denken dat jouw talenten niet bijzonder zijn. Ik hoor dit bijna standaard van de mensen die ik begeleid. Jouw natuurlijke talenten neem je als vanzelfsprekend. Omdat ze natuurlijk zijn heb jij een enorm gemak als je met die talenten bezig bent. Vandaar dat je de conclusie trekt dat ze wel niets voor zullen stellen, want het gaat je zo gemakkelijk af… Maar deze conclusie klopt niet! Omdat jij ze als normaal en vanzelfsprekend bestempeld hebt betekent het nog niet dat ze dat ook zijn! Ook dit is een conclusie die vele mensen maken. Dus niets om je voor te schamen.
  6. Moeite hebben om grenzen aan te geven. Dit is gewoon moeilijk, zeker omdat we tijdens onze opvoeding horen dat we aardig moeten zijn voor anderen. En als je een groot empathisch vermogen hebt kan dit doorslaan naar pleasen. Als je een pleaser bent betekent dit simpelweg dat je het talent hebt voor empathie dat iets te ver is doorgeschoten, dat je in de valkuil van dat talent terecht bent gekomen. Schaamte zorgt ervoor dat het nog moeilijker wordt om grenzen aan te geven.
  7. Te gevoelig zijn. Ook hier hebben we met een talent te maken, namelijk dat van sensitiviteit. En dit talent botst met onze nationale calvinistische cultuur van schouders eronder en niet zeiken. De gevoelige mensen onder ons hebben (van mensen die dit talent niet zo goed snappen) vaak te horen gekregen dat we niet zo gevoelig moeten zijn. Maar je gevoeligheid zorgt ervoor dat je dingen waarneemt die de niet zo gevoelige medemens niet waarneemt. Maar dat betekent niet dat je waarnemingen dan onjuist zijn.
  8. Hulp nodig hebben. Ken jij mensen die alles alleen doen, die Hulpnooit hulp nodig hebben? Ik niet want dat zijn kluizenaars!!! Hulp vragen is juist slim. Er zijn mensen die op het vlak waar je hulp nodig hebt expert zijn. En wat kan er mis zijn van het leren van een expert? Vraag het aan succesvolle mensen, zij zijn gewend om hulp in te schakelen. Dus niets om je voor te schamen.

Je ziet dat de meeste dingen waar we ons voor schamen een geval zijn van een verkeerde vertaling maken. Alsof er in onze mentale vertaalmachine fouten in geprogrammeerd zijn. En deze fouten in de programmering zie ik veel, waardoor jij je hier wederom weer niet voor hoeft te schamen, want er zijn vele mensen die deze denkfouten maken.

Schaamte zorgt er bovendien vaak voor dat je rond blijft lopen met dit probleem. Want als je je schaamt zul je denken dat het aan jou ligt en veel moeilijker een oplossing vinden.

Heb jij wel eens last gehad van twijfels, pleasen, niet weten welke kant je op wilde, etc? Hoe heb jij dat opgelost? 

Je kunt de andere lezers van dit artikel helpen door jouw wijsheden, tips en ervaringen in het commentaarveld hieronder achter te laten. We zijn je dankbaar als je dit doet!

Comment Section

0 reacties op “8 Dingen waar je je niet voor hoeft te schamen.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.