Page content

8 Tips voor behouden van focus. Deel 5

article content

8 Tips voor behouden van focus. Deel 5

Zwabber jij of ben je een laserstraal?

Focus is bepalend voor het succesvol behalen van je doelen.

Herken je dit: je bent een beetje dit en een beetje dat aan het doen en het lukt maar moeilijk om vooruitgang te boeken. Als je dit lang doet gaat op een gegeven moment je motivatie en zelfvertrouwen eronder lijden. Met een dikke kans dat je het opgeeft.

Terwijl als je gefocust werkt je veel meer gedaan krijgt waardoor je motivatie en zelfvertrouwen groeien…

Focus kun je oefenen en daardoor leren. Hoe doe je dat?

8 Tips om focus te krijgen en behouden:

Tip 1 Werk in blokken van 50 minuten (zet een wekker) en doe dan 10  minuten iets anders. Dit helpt je om in die 50 minuten geconcentreerd te werken en dus meer gedaan te krijgen. In de overige 10 minuten kun je koffie halen, iets in huis doen, of toch even op Facebook 🙂

Tip 2 Bepaal van tevoren wat je in die tijd gaat doen. Ik zelf reserveer elke dag tijd om aan het begin van de dag te bekijken wat ik op deze dag ga doen. Ook bekijk ik in het begin van de week wat er in deze week belangrijk is en hoe ik dat in kan plannen. Zo behoud ik overzicht.

Tip 3 Maak een prioriteiten lijst. Welke acties of taken zijn essentieel om vandaag of deze week te doen? Zorg ervoor dat je weet wat er bovenaan staat en welke acties eventueel door geschoven kunnen worden.

Tip 4 Doe eerst de belangrijkste taken. Hier gaan veel mensen de fout in. Ze zijn bezig met afleidingen en beginnen maar gewoon ergens, vaak met de acties die gemakkelijk zijn maar niet erg belangrijk.

Tip 5 Doe eerst de taken waar je tegenop ziet. Als je dit doet zul je merken dat je project makkelijker gaat verlopen. Als je als eerste datgene hebt gedaan waar je tegen opziet krijg je een goed gevoel, wat helpt bij je andere taken. Terwijl als je datgene waar je tegen opziet uitstelt je een steeds slechter gevoel over jezelf krijgt, waardoor je waarschijnlijk nog meer gaat uitstellen, of afziet van het hele plan.

Tip 6 Doe 1 ding tegelijk. Geloof me, multi-tasken leidt tot slechte resultaten, ook voor vrouwen! Je kunt veel beter 1 ding doen en daar je volle concentratie voor gebruiken zodat de kwaliteit van je werk omhoog gaat.

Tip 7 Zet je telefoon uit, zorg ervoor dat je niet afgeleid word, ook niet door inkomende mails. Als het even kan, zet je telefoon uit. Als je goede concentratie hebt en je wordt gestoord duurt het 25 minuten eer je weer diezelfde mate van concentratie hebt… Zonde van je tijd dus!

Tip 8 Ken je eigen valkuilen en zoek naar oplossingen. OplossingenWees gerust, ieder mensen heeft valkuilen. Oprah en Richard Branson hebben ook valkuilen, maar ze hebben daar oplossingen voor bedacht. En ja, zij hebben nu de mogelijkheid om zaken te delegeren. Maar ooit hadden ze die mogelijkheid niet en toch zijn ze uiterst effectief geweest in het behalen van hun doelen. Het is niet erg om valkuilen te hebben, maar het is erg om er niets aan te doen!

Tot slot:

Het kan best overweldigend voor je zijn om te denken dat je dit alles in een keer moet invoeren. Doe het dan in stapjes. Groei gaat altijd in kleine stapjes dus wat dit betreft ook. Doe elke week iets aan je plan of doe elke week iets om je focus te verbeteren. Alles in een keer invoeren en veranderen is bijna niet te doen.

Nu mijn vraag aan jou: welke acties gebruik jij nu al om gefocust te werken?

Misschien zijn dat wel andere dingen dan hierboven staan en breng je ons op nieuwe ideeën… 🙂

Laat in het commentaarveld hieronder jouw tips voor meer focus achter.

Comment Section

0 reacties op “8 Tips voor behouden van focus. Deel 5

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.