Page content

Balen van je werk? In 10 stappen eruit komen.

article content

Balen van je werk? In 10 stappen eruit komen.

Als je baalt van je werk kan dat behoorlijk vervelend zijn.

Als je bovendien al langere tijd baalt van je werk kan dat je zelfvertrouwen behoorlijk ondermijnen.

En om in actie te komen en iets aan deze situatie te veranderen heb je juist zelfvertrouwen nodig!

Onzekerheid helpt niet als je verandering wilt. Juist dan kun je al die emoties niet gebruiken, want ze zorgen ervoor dat je niet helder kunt bedenken hoe je hieruit komt.

10 Stappen om in actie te komen en je zelfvertrouwen te hervinden:

1. Bewust worden van de stress en frustratie.

Je kunt pas veranderen als je je bewust wordt dat er iets niet goed gaat. Als je de frustratie over het balen van je werk onderdrukt zul je niets veranderen. Pas wanneer je deze gevoelens toelaat en onder ogen ziet zul je de motivatie kunnen vinden om iets te gaan veranderen.

2. Je werkelijke gevoelens uiten helpt om helderheid te krijgen.

Eerlijk en open communiceren over het feit dat je baalt lucht op. Alleen al het praten over wat je dwars zit, niet om te klagen maar om je gevoel te uiten, helpt om helderheid te krijgen. Als je benoemd wat hetgeen is aan je werk dat je niet aanstaat kun je beter bedenken wat je kunt doen om dit te veranderen.

3. Wat wil je echt?

Als je je bewust bent geworden van de emoties die er bij je spelen en die geuit hebt, kun je gaan kijken wat je wilt, wat wil je veranderen aan je werk of wellicht wil je het liefste ander werk?

Bij het formuleren van een doel, let er op dat je beschrijft wat je WEL wilt. Veel mensen kunnen goed zeggen wat ze niet willen, maar hebben moeite om te zeggen wat ze WEL willen. Je kunt, vanuit de lijst met wat je NIET wilt, bedenken wat je dan WEL wilt.

Hoe concreter je je doel stelt, hoe groter de kans dat je je doel gaat behalen.

4. Stoppen met jezelf te veroordelen.

Het accepteren van wie je bent en wat je voelt is een belangrijke stap om te kunnen werken aan jouw doel. Ja, je baalt van je werk en wilt verandering. Het is goed om dat te voelen, want zonder dat je dat voelt zul je gewoon doorgaan.

Als je anders wilt zijn dan wie je werkelijk bent, kun je niet effectief gebruik maken van jouw natuurlijke talenten. Je bent het krachtigst als je accepteert wie je bent en je emoties voelt zoals ze zijn.

5. Definieer je talenten en valkuilen.coaching-talenten

Inzicht krijgen in je talenten en valkuilen levert zelfkennis. Deze zelfkennis is nodig om de volgende stap te kunnen maken: maak een plan. Bovendien krijg je van deze kennis meer zelfvertrouwen.

Weet je wat je talenten en valkuilen zijn, dan weet je wat je zelf kunt doen en waar je hulp bij nodig hebt. Bovendien geeft deze kennis nog meer duidelijkheid over hoe je kunt bereiken wat je werkelijk wilt.

6. Maak een plan.

Een plan kun je het beste in grote lijnen maken. De te nemen kleinere stappen volgen vaak automatisch als je een paar stappen hebt genomen. Bovendien gebeuren er vaak onverwachte dingen die van jou vragen om flexibel te zijn.

Een rigide plan zorgt ervoor dat je kansen mist. Vaak doen er zich onderweg nieuwe kansen voor, manieren om jouw doel te bereiken die je van tevoren niet had kunnen bedenken. Met een open blik en een flexibele instelling kun je gebruik maken van deze kansen.

7. Kom in actie.

Deze stap kan van je vragen om je angst om in actie te komen te overwinnen. Maar zonder actie zul je weinig resultaat boeken. Als je jezelf toestaat om fouten te maken en te leren van je fouten, heb je een grote stap gemaakt om je doel te behalen.

8. Bekijk de resultaten van je acties en schat ze op waarde.

Na een actie zul je een resultaat boeken. Je zult het resultaat moeten bekijken en moeten zien of je tevreden bent of dat een volgende stap nodig is.

9. Als het resultaat niet is wat je wilt, onderneem een andere actie.

Veel mensen stoppen in z’n geheel als hun resultaat niet naar wens is. Ze denken: “Het lukt me toch niet!” Maar als je creatief na gaat denken, kun je nieuwe acties bedenken die wellicht wel het gewenste resultaat leveren.

Je kunt ook brainstormen met anderen. Een andere succesvolle methode is om een expert om advies te vragen. Vraag dan een expert die kan laten zien in zijn eigen leven dat hij het doel heeft behaald dat jij wilt bereiken.

10. Vier je successen!Coaching - Feest!

In Nederland zijn we hieraan niet gewend, maar deze stap is wel belangrijk. Als je je meer bewust bent van je successen onderweg naar je grotere doel en ze ook viert, blijf je gemotiveerd. En deze motivatie helpt je om ook de acties waar je tegenop ziet uit te voeren.

Nu ben ik benieuwd:

Iedereen baalt wel eens, niet alleen van z’n werk. Wat doe jij als je baalt? Wat helpt jou om daaruit te komen?

Hoe ga jij met moeilijke periodes in jouw leven om? Heb je tips?

Deel in het commentaarveld hieronder je inzichten, ideeën en wijsheid.

Comment Section

0 reacties op “Balen van je werk? In 10 stappen eruit komen.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.