Page content

Ben jij blij als je werkt?

article content

Ben jij blij als je werkt?

Ontevreden zijn over het werk dat je doet kan je leven behoorlijk beïnvloeden.

Veel mensen zien in het weekend al op tegen de maandag. Dan begint het werk weer. Als jij dit herkent, lees dan onderstaande tips. Ze kunnen je helpen om maandag weer fluitend naar je werk te kunnen gaan.

6 tips om vrolijk naar je werk te gaan:

Tip 1

Stel je niet op als een slachtoffer.

Je kunt iedereen de schuld geven van jouw tegenzin… Je baas is niet aardig, je collega’s te dom, je reistijd te lang… Feit is dat jij zelf voor deze baan hebt gekozen, of ben je gedwongen om deze baan te nemen?

Als jij zelf verantwoordelijkheid neemt voor je eigen keuzes en je eigen baan, dan ben jij degene die iets kan veranderen. 

Maak een lijst met wat je anders zou willen en kijk of je acties kunt bedenken hoe je dat voor elkaar gaat krijgen.

Tip 2

Bedenk wat je kunt verbeteren.

In plaats van te klagen (waar niemand beter van wordt!) kun je ook eens kijken wat er wel goed is aan jouw baan.

Als jij jouw baan een cijfer zou geven voor hoe leuk het is om deze baan te doen, wat voor cijfer geef je dan? Als je boven de 7 geeft voor jouw baan, kijk dan wat jij wilt verbeteren en of je dat met je baas kunt bespreken.

Geef je jouw baan een 6 of minder, overweeg dan wat de oorzaak is dat je een laag cijfer geeft. Kun jij daar zelf iets aan veranderen? Kun je samen met je collega’s daar iets aan doen? Vraag ook anderen om ideeën, vreemde ogen zien vaak meer mogelijkheden.

Zie jij en anderen geen mogelijkheid om veranderingen bespreekbaar te maken en door te voeren? Dan lijkt het erop dat het tijd wordt om een andere baan te zoeken…

Tip 3

Neem initiatief om jezelf te ontwikkelen.

Ontwikkeling en groei zorgt ervoor dat je een veel beter gevoel krijgt over je baan, wie je bent en wat jouw volgende doel is.

Je hoeft niet af te wachten tot je baas met een plan komt, want heeft hij/zij het niet al druk genoeg? Kijk zelf eens wat je bij zou kunnen leren, hoe dat het bedrijf waar je voor werkt kan helpen. 

Als je met een goed plan komt voor een volgende stap in jouw ontwikkeling, en  je weet hoe je door deze opleiding je werk beter kunt doen, dan is de kans vele malen groter dat je baas je steunt.

Tip 4

Vraag zelf om feedback!

Wat ik zelf een fijne manier vind om feedback te vragen is de 1-10 vraag. Dat gaat als volgt: vraag aan jouw baas/collega: wat voor cijfer geef je mij als werknemer/collega?

Als je een 10 krijgt mag je een vreugdedansje doen.

Krijg je een cijfer lager dan een 10, dan vraag je vervolgens: Wat kan ik doen om een 10 te worden? Je krijgt dan als antwoord hele concrete dingen die je anders of beter kunt doen, die er direct voor zorgen dat je prettiger bent om mee samen te werken.

Zijn je baas en je collega’s tevreden over je? Weet jij precies wat je kunt verbeteren? Dat helpt zeker om maandags met een beter gevoel aan het werk te gaan!

Helderheid over verwachtingen geeft een goed gevoel.

Tip 5

Doe alleen beloftes die je kunt nakomen.

Hoe vervelend is het niet als mensen, of bedrijven, beloftes doen die ze niet na kunnen komen? Ik zelf heb liever dat ze me de waarheid zeggen, in plaats van me een verkooppraatje voorhouden.

Als ik erachter kom dat het niet klopt zal ik geen klant meer willen zijn van zo’n bedrijf. Dat geldt ook voor collega’s, bazen, vrienden en kennissen. Mensen die me niet de waarheid zeggen wil ik niet als collega, vriend, etc.

Alleen dingen beloven die je waar kunt maken geeft veel meer rust.

Tip 6

Stop met klagen en de schuld geven aan anderen.

Deze tip stond al een beetje door de andere tips heen, maar hij is dan ook erg belangrijk, daarom wil ik hem nogmaals noemen als tip.

Mensen die klagen veranderen niets. Mensen die de schuld geven aan anderen veranderen niets…

Wil jij dat je werk leuk is? Dat je plezier hebt in je werk? Stop met klagen en neem verantwoordelijkheid voor jouw eigen werk. Alleen op die manier kun je iets veranderen.

Heb jij nog meer tips om op maandag vrolijk naar je werk te gaan?

Laat je inzichten en wijsheid achter in het commentaarveld hieronder.

Comment Section

0 reacties op “Ben jij blij als je werkt?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.