Page content

De beste manier om problemen op te lossen. Deel 4

article content

De beste manier om problemen op te lossen. Deel 4

Problemen oplossen of uitdagingen aangaan, hoe doe je dat?

In deze serie artikelen, die begint met Recept voor verandering. Deel 1, gaat het over nieuwe doelen halen, een nieuw resultaat behalen. En de vragen die je jezelf stelt bepalen of je je doel gaat behalen of niet.

En laten we realistisch zijn, onderweg naar elk doel zul je problemen ervaren, dat hoort er gewoon bij!

Hoe je omgaat met de dingen die er in je leven gebeuren of de problemen die je tegen komt, wordt bepaald door de vragen die je jezelf stelt.

Er zijn kwalitatief goede- en kwalitatief slechte vragen. En je snapt het al, een kwalitatief slechte vraag levert een kwalitatief slecht antwoord. Ik zal het je laten zien:

Voorbeelden van kwalitatief slechte vragen:

Waarom lukt het mij niet om te veranderen?

of

Waarom weet ik niet wat ik wil?

of

Waarom gebeurt mij dit altijd?

Deze vragen gaan je niet helpen om te veranderen of om wel te weten wat je wilt. Deze vragen zorgen ervoor dat je door de bomen het bos nog minder ziet of je nog wanhopiger wordt. Deze vragen zoeken niet naar een oplossing maar benadrukken dat je vastzit.

Kwalitatief goede vragen zijn op zoek naar een antwoord, een mogelijkheid of een verbetering!

Wat je wilt is niet meer vastzitten, je wilt een oplossing voor je probleem of weten welke volgende stap je het beste kunt nemen. Kwalitatief goede vragen helpen je hierbij, ze helpen je om creatief na te denken, om in mogelijkheden te denken. Kijk maar:

Voorbeelden van kwalitatief goede vragen:

  1. Als mijn leven ideaal zou zijn, wat is dan het belangrijkste verschil met nu?
  2. Als ik vanavond met voldoening terugkijk op vandaag, wat is er dan gebeurd?
  3. Wat is de volgende stap die ik nodig heb om erachter te komen wat voor werk ik wil?
  4. Wie ken ik die heel erg blij is met zijn werk? Koffie lacht
  5. Hoe kan ik erachter komen wat ik kan veranderen zodat het beter gaat?
  6. Wat heb ik nodig om erachter te komen wat mijn talenten zijn?
  7. Wat kan ik doen om meer zelfvertrouwen te krijgen?
  8. Wie ken ik met veel zelfvertrouwen en wat kan ik hen vragen om erachter te komen hoe zij dat hebben gekregen?
  9. Wat doe ik nu nog niet wat ik wel graag zou willen doen?
  10. Kan ik daar op korte termijn al mee beginnen?

Zie je dat deze vragen een veel positievere invloed hebben op jouw denken? Ik krijg er in ieder geval veel meer ideeën en inspiratie van zodat ik beter weet wat ik kan doen om verder te komen.

Nu mijn vraag aan jou:

Welke vragen gaan jou vandaag verder helpen?

Laat in het commentaarveld hieronder jouw vragen achter en ik help je met de antwoorden!

 

 

 

Comment Section

2 reacties op “De beste manier om problemen op te lossen. Deel 4


Door Lise op 25 oktober 2015

Ik ben veel bezig met vragen 7,9 en 10. Vragen9 en 10 gaan steeds beter, ik begin vaak nieuwe dingen die ik op het moment erg leuk vind om te doen en ik geniet er dan ook ten zeerste van.
Vraag 7 is nog altijd een lastige voor mij. Ik merk dat als ik sport dat ik me dan mentaal en fysiek energieker voel, dus dat is iets wat ik vol wil blijven houden. Ook probeer ik meningen van anderen te laten voor wat het is en het niet terug te koppelen aan hoe ik mij zou moeten gedragen, want acceptatie is geen liefde(zelf acceptatie echter wel)… Toch blijft het lastig om me niks van die meningen aan te trekken..


Door Baukje Westerlaken op 26 oktober 2015

Hallo Lise,
Wat leuk om je reactie te zien!

Wat je misschien kan helpen met vraag 7:
In het woord “zelfvertrouwen” zit ook het woord “trouw”. Zelfvertrouwen betekent dus trouw aan jezelf. Mij helpt het als ik dagelijks oefen met trouw zijn aan mezelf. Dat kan ik doen door iets waar ik geen zin in heb niet te doen. Iets waar ik wel zin in heb dus wel te doen. En als ik mezelf uitgedaagd heb om iets engs te doen mezelf te belonen, me ook bewust te zijn van de uitdaging die ik ben aan gegaan.

Wat betreft de meningen van anderen en hoe jij je daar nog druk over maakt: verwacht niet dat je dat zo maar kunt veranderen. Waar je mee kunt beginnen is je bewust worden van de meningen waar je je druk over maakt. Kijk of je kunt waarnemen wanneer en bij wie dat gebeurt, zonder dat af te keuren. Als jij vind dat je je niets van die meningen aan moet trekken en je trekt je ze toch aan, maak je het jezelf erg moeilijk. Je hoeft niet perfect te zijn, toch?

Ik ken volgens mij geen enkel mens die zich NIKS van de meningen van anderen aantrekt…

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.