Page content

article content

Effectief luisteren, een investering die zich ruim terug betaalt.

Sommige communicatie is zo frustrerend!

Je hebt het vast wel eens mee gemaakt, je was bezig om iets te vertellen en de ander luisterde maar half of begon meteen advies te geven. Erg frustrerend om te merken dat de ander maar een half oor heeft en wellicht helemaal niet hoort wat je zegt.

Wanneer mij dit overkomt voel ik me niet gehoord en serieus genomen. Geen fijn gevoel.

Communicatie ligt aan de basis van al je (werk) relaties en als je goed kunt communiceren en dus ook goed kunt luisteren zullen je relaties significant verbeteren.

Laten we het luisteren eens nader onderzoeken:

In het volgende filmpje wordt het verschil tussen luisteren met een half oor en effectief luisteren erg duidelijk.

KLIK HIER

Een actieve luisteraar komt begripvol over, kan to-the-point reageren en doet daarmee een investering in de relatie.

Als je actief luistert naar een ander, voelt de ander zich gehoord en begrepen. En ik denk dat, na eten, drinken en ademhalen, je gehoord en gezien voelen een eerste levens behoefte is.

Wanneer jij de ander werkelijk hoort en ziet, en daarmeeVriendschap erkent, zul je meer waarde krijgen voor die ander. Bovendien groeit dan het vertrouwen dat die ander in jou heeft en zal de ander jou ook eerder steunen.

Wanneer jij jezelf vaak niet gehoord en gezien voelt kun je de ander vragen om de volgende punten in overweging te nemen:

Aandachtspunten bij actief luisteren:

  • Kijk je gesprekspartner aan. Dit geeft aan dat je luistert en aandachtig bent. Als je weg kijkt geeft dit de onbewuste boodschap dat je niet meer luistert.
  • Probeer je eigen gedachten even aan de kant te zetten en werkelijk alle aandacht te geven aan datgene wat gezegd wordt.
  • Geef non-verbale feedback, bijvoorbeeld knikken als je het ermee eens bent, of nee schudden tijdens een ontkennende zin.
  • Let op jouw lichaamshouding. Door enigszins naar voren te leunen geef je aan interesse te hebben in hetgeen de ander zegt.
  • Neem een open lichaamshouding aan. Als je je armen over elkaar hebt zullen veel mensen dit (onbewust) vertalen als een houding van desinteresse.
  • Laat horen dat je actief luistert, door te hummen, of belangrijke woorden te herhalen. Ook kun je samenvatten of parafraseren door te zeggen: “Dus je bedoelt dat ……?”.
  • Een glimlach geeft aan dat je instemt. Glimlach echter niet voortdurend, daardoor wordt je minder serieus genomen.
  • Onderbreek de ander niet.
  • Neem, als de situatie het toelaat, aantekeningen. Check ook regelmatig gedurende het gesprek of jouw aantekeningen kloppen.

Heb jij nog meer tips om effectief te luisteren? Wil je andere lezers van dit Blog helpen met jouw wijsheid?

Laat in het commentaarveld hieronder jouw inzichten, wijsheid en ideeën achter.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Comment Section

0 reacties op “Effectief luisteren, een investering die zich ruim terug betaalt.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.