Page content

Geen zin in je werk? Vindt jouw drive!

article content

Geen zin in je werk? Vindt jouw drive!

Als je geen zin hebt in je werk kan het zijn dat jouw werk niet past bij jouw drijfveren, je drive.

Ik heb zelf wel eens een tijd werk gedaan waar ik helemaal geen zin in had. Ik kan je zeggen dat ik daar erg ontevreden van werd. Die ontevredenheid beperkte zich niet alleen tot mijn werktijd. Ik werd over het algemeen steeds ontevredener.

Gedrevenheid zorgt voor meer succes.

Die ontevredenheid had natuurlijk ook zijn weerslag op de rest van mijn leven. Als je niet tevreden bent over het werk dat je doet, zul je ook minder energie kunnen investeren in jouw relaties, om maar een voorbeeld te noemen.

Mensen die zin hebben in hun werk zijn gedreven, ze gaan door waar anderen stoppen. Ze kunnen duidelijk vertellen wat hun drijfveren zijn en zullen zo veel gemakkelijker nieuwe kansen, opdrachten en banen aantrekken.

Hoe kun je jouw drive of passie vinden?

Gedrevenheid gaat niet over wat je doet, maar waarom je iets doet. Het antwoord geven op deze ‘waarom’-vraag kan soms lastig zijn.De antwoorden liggen verborgen in jouw verleden.

Kijk eens naar de volgende vragen:

  • Wat heeft jou het meest geraakt in mijn leven?
  • Wat is de reden dat je jouw opleidingen/werk gekozen heb?
  • Wat wil ik betekenen voor anderen?
  • Wat wil ik als erfenis achterlaten?

Voorbeeld: Mijn zoektocht naar mijn eigen gedrevenheid.

Ik keek naar mijn verleden, waarom had ik het werk gedaan wat ik had gedaan? Hoe had ik me in het verleden opgesteld en wat voor conclusies kon ik hieruit trekken? Ik heb een erg moeilijke jeugd gehad, waarin angst de boventoon voerde. Sinds mijn 25ste was ik op zoek naar mijn eigen geluk, d.m.v. therapie, zelfhulpboeken en trainingen.

Drummer en coach, wat hebben die 2 met elkaar te maken?

Na mijn jeugd vond ik het erg lastig om te kiezen voor een beroep. Uiteindelijk werd ik drummer en wat ik daarin fijn vond was het begeleiden van andere muzikanten, zodat zij een goed optreden konden geven. En ik moest zekerder worden van mezelf, mijn angst overwinnen, anders kon ik geen goede drummer zijn.

Ik vond het fijn om tijdens een optreden zo veel energie te geven dat het publiek een feestje had.  Dit alles opgeteld bij het feit dat ik mijn vrienden en kennissen al (onbewust) aan het coachen was, bracht mij tot de conclusie dat ik coach wilde worden.

De plattegrond van het leven die ik van mijn ouders niet had gekregen, had ik door mijn eigen zoektocht steeds meer doorgrond. Ik wilde anderen helpen om hun richting in het leven te vinden en hun angsten te overwinnen zoals ikzelf had gedaan.

Het antwoord op: waarom wil ik dit werk doen? of: wat vind ik belangrijk?  lag verborgen in mijn eigen jeugd en wat ik daarmee gedaan had.

Nog een voorbeeld: stel, een cliënt heeft een administratief beroep en is daar best tevreden over en goed in. Ze wil dat helemaal niet veranderen, maar het bedrijf waar ze voor werkt spreekt haar niet aan. We komen er samen achter dat dieren en hun welzijn voor haar belangrijk zijn. Ze is vegetariër en haalde in haar jeugd geld op voor het Wereld Natuur Fonds.

Wat is er dan logischer dan dat ze gaat zoeken naar een administratieve baan bij een instelling die helpt het welzijn van dieren te vergroten? In deze baan kan ze doen waar ze goed in is, haar collega’s hebben dezelfde gedrevenheid en ze zal zich veel meer op haar plek voelen.

Heb jij moeite met het vinden van jouw passie? Geen idee wat jouw drijfveren zijn?coaching-kabels-stroom

Kijk of je bovenstaande vragen kunt beantwoorden, of zoek iemand die je daarbij kan helpen, mogelijk een coach. Het kan best lastig zijn om bij jezelf te doorzien wat jouw passie is, omdat het zo eigen is aan jou. Een ander kan dat vaak veel duidelijker zien.

Wat weet jij al over jouw passie? Wanneer voel jij die drive?

Vertel in het commentaarveld hieronder over jouw passie en de wijsheid hoe je daar achter bent gekomen.

Comment Section

2 reacties op “Geen zin in je werk? Vindt jouw drive!


Door Monique de Nijs op 4 juni 2014

Maar ik heb zoveel passies en ook dingen waar ik goed in ben. Zoals zingen, ik ben zangeres en vocal coach en dat is ook echt mijn passie, maar daar kan je je geld haast niet mee verdienen.
En ik hou van taal. Dat is ook echt een passie. Maar een boek schrijven is toch weer te ver van mijn bed. Redigeren vind ik ook heel leuk om te doen. Maar hoe kom ik in die wereld terecht?
Maar ook mensen verbinden, zowel via muziek maken als in het dagelijks leven, daar wordt ik ook gelukkig van. Samen dingen ondernemen, mensen op het spoor brengen van oplossingen voor hun problemen (dat is dus eigenlijk coachen, of maatschappelijk werk/zorgverlening).
Andere creatieve dingen doen, mozaïeken, beeldhouwen, sieraden maken, collages maken lijkt me ook helemaal gewéldig.
Organisatorisch en administratief ben ik ook best goed, maar dat kan ik geen passie noemen. Het zijn meer vaardigheden. Maar prima als ik het in kan zetten om mensen samen te brengen en een goede tijd te bezorgen.
Met dieren optrekken, vooral honden, vind ik ook heerlijk.
Of een klein hotel beginnen waar alles wat ik graag doe te samen kan komen. Waar mensen vakantie komen vieren en ik ze daarbij kan helpen om het zo fijn mogelijk te hebben. Hostess zijn, iedereen ontvangen en wegwijs maken. Creatieve cursussen aanbieden in het hotel, in de avond muziek maken bij een vuur, samen zingen en optredens geven, honden opvangen bij het hotelletje….
Pfff. Maar waar zit hier de kop en de staart? Hoe begin ik? En wil ik dit alleen doen? En zo nee met wie dan? En waar zal ik het doen? In een warmer land en goedkoper land dan Nederland. En is het wel haalbaar? Heb ik begin kapitaal nodig en hoe pak ik dat aan? Of zal ik me bij iets wat al bestaat aansluiten? En ik ben soms best lui, of heb weinig energie, of ik ben overprikkeld en wil graag rust. Hoe combineer ik dat dan met een hotel runnen?
Dit is eigenlijk allemaal wel een coachingstraject waard. Alleen kom ik er niet uit….


Door Baukje Westerlaken op 5 juni 2014

Wat als eerste opvalt is de hoeveelheid vragen die jij jezelf stelt, dan zou ik door de bomen het bos ook niet meer zien… Kun je niet met 1 vraag beginnen en daar het antwoord op vinden? Want in dat idee van een hotel zitten veel dingen die jij leuk vindt. Hoe begin ik een hotelletje? Ga mensen spreken die dat gedaan hebben en vraag ze hoe ze begonnen zijn. Als je meer antwoorden hebt op die vraag kun je verder met de volgende vraag.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.