Page content

Gelukkig word je door je te ontwikkelen.

article content

Gelukkig word je door je te ontwikkelen.

Gelukkig voelen wordt vaak veroorzaakt door te groeien.

In de natuur geldt: Of je groeit, of je gaat dood.

Wij zijn onderdeel van de evolutie en kunnen ons dus niet onttrekken aan deze natuurwet.

Wij zullen niet 1, 2, 3 doodgaan als we ons niet ontwikkelen. Daarvoor is onze maatschappij te ver geëvolueerd. Maar als je stilstaat in je ontwikkeling zul je je steeds minder goed voelen.

Een boom leeft door z’n continue groei. Ieder jaar wordt een boom groter, heeft meer bloemen en draagt meer vruchten. Dat is hoe het werkt in de natuur. Groeit hij niet, dan is hij aan het doodgaan. Misschien niet meteen, maar uiteindelijk wel. Deze natuurwet van groeien of doodgaan is de basis van ons geluk.

Principes van gestage groei leiden tot een gevoel van geluk.

Onze maatschappij is zo ver geëvolueerd dat wij niet doodgaan als we stilstaan, maar je emoties geven wel aan dat het niet goed gaat, dat je tegen de natuur ingaat. Als je je niet ontwikkelt is de kans op dat geluksgevoel veel kleiner.

Dit principe van continue groei staat aan de basis van bijv. de Japanse economie en is bedacht door William Edwards Deming (October 14, 1900 – December 20, 1993) Zie: http://en.wikipedia.org/wiki/W._Edwards_Deming

“Wat heeft economische groei met mijn geluk te maken?” denk je misschien…

W.E. Deming bedacht dat als alle werknemers van een bedrijf iedere dag bezig zijn om kleine minieme verbeteringen aan te brengen die gemakkelijk vol te houden zijn, dat dan de kwaliteit van het product en dus de winst omhoog zullen gaan.

Hij ging na de 2e wereldoorlog, toen Japan in puin lag, trainingen geven aan engineers en topmanagement in Japan. Zijn zienswijze werd door hen overgenomen waardoor verschillende bedrijven een immense groei kregen qua productiviteit en kwaliteit. En kijk nu naar de Japanse industrie en het succes dat veel Japanse bedrijven hebben.

Hoe vertaalt dit principe zich naar jouw leven?

Neem een aantal gebieden uit je leven, zoals: coach-PIRANJA-MAN

  • werk
  • huis
  • relaties
  • ontspanning
  • gezondheid
  • genieten

En bedenk dan hele kleine stapjes die je kunt zetten, hele kleine verbeteringen die je aan kunt brengen op elk gebied.

Voorbeelden:

  • Je tobt met je gezondheid, je sport niet genoeg en wilt gaan hardlopen. Laat ik ervan uitgaan dat je een hele slechte conditie hebt. Bedenk hele kleine stapjes die je kunt nemen om verbeteringen aan te brengen. Kun je van je huis tot aan de eerste lantaarnpaal rennen of wellicht wandelen als rennen een te grote stap is? Dan is dat je eerste stap. Wanneer dat je gemakkelijk afgaat, ga je een lantaarnpaal verder. Ik ken het verhaal van een man die op deze manier marathons is gaan lopen.

Als je iedere dag kleine verbeteringen aanbrengt op bovengenoemde gebieden, kun je je dan voorstellen wat dit voor jouw leven betekent op de lange termijn?

  • Als je iedere dag een verbetering aanbrengt in de relatie die je hebt met je partner of je kinderen… Als je iedere dag net iets beter luistert naar wat ze zeggen, wat ze met je willen delen… Kun je je dan voorstellen dat je na verloop van tijd de relatie hebt waar je van droomt?

Dit principe wordt o.a. uitgedragen door Tony Robbins. Hij noemt dat: CANI: Constant And Neverending Improvement.

Het voordeel van kleine verbeteringen aanbrengen is dat je weet dat je dat kunt. Als je deze maand 10 kg wilt afvallen zeggen jouw gedachten meteen: dat lukt me nooit! Dit zorgt ervoor dat je eerder op zult geven of misschien wel nooit begint aan het afvallen.

Als je deze week begint met 1 toetje minder te eten, dan zeggen jouw gedachten: dat kan ik gemakkelijk! Je zult dan veel gemakkelijker de volgende kleine verbeteringen aanbrengen. Bovendien zul je dan in beweging gaan komen. Juist de kleine stapjes die je kunt bedenken werken het beste om uiteindelijk resultaten te behalen!

Zo wordt een doel haalbaar i.p.v. een goed voornemen dat je nooit uitvoert.

Welke kleine stapjes kun jij bedenken die je helpen om richting jouw doelen te bewegen?

Laat in het commentaarveld hieronder jouw inzichten, wijsheid en ideeën achter.

Comment Section

0 reacties op “Gelukkig word je door je te ontwikkelen.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.