Page content

Het beste recept voor succes: maak zo veel mogelijk fouten!

article content

Het beste recept voor succes: maak zo veel mogelijk fouten!

Perfectionisme is de beste strategie om je doel NOOIT te bereiken.

Ik ben vroeger perfectionist geweest. Toen was ik daar trots op. Tot ik erachter kwam dat mijn perfectionisme mij afremde om in actie te komen.

Perfectionisme vertraagt je enorm.

De perfectionist is continu bezig om zich af te vragen of wat hij doet wel goed genoeg is. Hij is bezig overal fouten te zien, alles 10x af te wegen om dan weer te gaan twijfelen.

Perfectionisme is de angst om fouten te maken.

Velen van ons groeien op met het idee dat we niet goed genoeg zijn. Als je ervan overtuigd bent dat je niet goed genoeg bent is het maken van fouten erg pijnlijk. Want een fout, of kritiek die je daarop krijgt, versterkt de overtuiging dat je niet goed genoeg bent.

Niets is perfect, dus de perfectionist streeft naar het onmogelijke.

Zo spreek ik veel mensen die vol trots zeggen perfectionist te zijn. Dan vraag ik ze: “Kun je me 1 ding noemen dat perfect is?” De meesten kijken even glazig voor zich uit en antwoorden dan: “Niets….”

De perfectionist streeft naar iets dat niet bestaat. Zo lang hij dat onbereikbare doel niet heeft bereikt is hij niet tevreden. Dat betekent dat hij nooit tevreden is over zijn werk.

Vervolgens probeert hij nog harder om perfectie te bereiken. Omdat dat niet zal lukken kan hij nog vaker denken: “Zie je wel, ik ben niet goed genoeg!”

En zo is de cirkel rond. De perfectionist heeft zijn eigen overtuiging dat hij niet goed genoeg is bewezen en gaat vervolgens nog harder aan het werk.

Als de perfectionist dat maar lang genoeg heeft geprobeerd, komt hij steeds vaker in stilstand. Hij verliest de motivatie om iets te doen, want zijn doel is onbereikbaar.

Fouten maken is een manier om snel te leren.

De perfectionist moet oefenen in het maken van fouten. Als jij jezelf toestaat om fouten te maken, en van die fouten te leren, dan kun je veel sneller je doel behalen.

Een fout is pas een mislukking als jij er niets van geleerd hebt.

Als je kijkt hoe de echt succesvolle mensen omgaan met het maken van fouten omgaan kom je erachter dat ze hun fouten niet persoonlijk aantrekken. Ze zien een fout, bedenken wat ze ervan te leren hebben, hoe het anders kan, en gaan dan door.

Succesvolle mensen weten dat ze fouten zullen maken.

Als je wilt zien wat Michael Jordan zegt over het maken van fouten, klik dan op deze link: Michael Jordan over de reden van zijn succes.

Als je wilt weten wat je kunt doen tegen perfectionisme, klik dan op deze link: Perfectionisme in NIET de weg naar succes.

Hoe zorg jij ervoor dat je acties blijft uitvoeren?

Deel in het commentaarveld hieronder je inzichten, wijsheid en ideeën.

Comment Section

0 reacties op “Het beste recept voor succes: maak zo veel mogelijk fouten!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.