Page content

article content

Hoe zelfdiscipline veel gemakkelijker wordt…

Zelfdiscipline is wat je nodig hebt om je doelen te bereiken… toch?

Veel mensen denken dat als ze meer zelfdiscipline ontwikkelen, mals ze toch maar meer hun best doen, dat ze dan die belangrijke doelen wel zullen halen… In ons kikkerlandje waar je nog steeds met calvinistische denkbeelden om de oren wordt geslagen als:

 • niet zeuren gewoon doorzetten
 • als je niet veel moeite (lees: bloed, zweet en tranen) hebt gegeven voor je doel is het niets waard
 • je kunt niet alles hebben
 • alleen door hard werken bereik je je doelen
 • etc, etc

… vinden we zelfdiscipline erg belangrijk, maar soms o zo moeilijk!

Niet voor niets komt uit onderzoek van CBS en TNO dat 14% van de Nederlanders in 2014 burn-out klachten had (lees HIER het onderzoek), dus 1 op de 7 mensen, alleen al in 2014!!! Volgens mij komen veel burn-out klachten voort uit het niet meer weten WAAROM je dit werk aan het doen bent.

Natuurlijk komt een gedeelte van de klachten ook voort uit te zware werkdruk, dat zal ik niet ontkennen, maar…

Wat zou er gebeuren als mensen hun werk (en hun doelen) zouden kiezen omdat het past bij hun talenten en interesses, omdat ze de bijdrage kunnen leveren die zij belangrijk vinden, omdat ze dat werk zo LEUK vinden, omdat ze zo blij worden van het doel dat ze niet kunnen wachten met ermee aan de slag te gaan…?

Want dat is volgens mij waar de belangrijkste knelpunten zitten:

 • veel mensen hebben weinig plezier in hun werk
 • we leren niet om werk te kiezen dat werkelijk bij ons past
 • in die keuze doen we maar wat, het is natte vingerwerk ipv gebaseerd op onderzoeken wat werkelijk bij jou pastZelfdiscipline
 • we leren dat het belangrijkste aan werk is dat je er geld en zekerheid mee verkrijgt, ipv dat het een middel is om voldoening, geluk en een gevoel van bijdrage mee te creëren
 • we leren dat we vooral moeten doen wat er van ons gevraagd wordt ipv zelf de koers bepalen
 • we leren dat we vooral zo veel mogelijk moeten bereiken, ipv dat het om de kwaliteit gaat
 • we leren dat we steeds maar haast moeten hebben om nog grotere doelen te bereiken ipv dat je door de tijd te nemen iedere dag meer kwaliteit van leven hebt, meer kwaliteit in je resultaten hebt, keuzes kunt maken die bij jou passen, gewoon omdat ze goed voelen…

Begrijp me goed, ik weet best dat bovenstaande algemeenheden zijn, en dat het bij jou misschien net iets genuanceerder ligt. Wat ik bedoel te zeggen is dat we van jongs af aan een aantal waarden meekrijgen, waarden die onze keuzes bepalen. En bij die waarden gaat het volgens mij fout…

Die waarden zijn van lang geleden en we zijn toe aan nieuwe waarden, waardoor we op nieuwe manieren keuzes kunnen maken. Het aantal burn-outs zegt ons dat we met die oude waarden op de verkeerde weg zitten!

Zelfdiscipline is heel hard nodig als je doelen stelt die niet bij jou passen.

Als je niet enorm blij wordt van jouw doelen moet je jezelf er iedere keer toe zetten dat je ermee bezig moet zijn, dat je toch echt opdracht zus of zo moet doen. Het kost veel moeite en inderdaad bloed, zweet en tranen…

Terwijl als je doelen stelt waar je echt blij van wordt, doelen die bij jou passen en dus ook werk kiest dat precies goed is voor jou, ga je blij aan het werk, is het fijn om aan je doelen te werken. Dan is het leuk om ermee bezig te zijn en dan kost het je veel minder moeite.

Dan gaat die zelfdiscipline veel gemakkelijker!

Zelfs bij sporten en gezond leven gaat het op! Ik heb een zoon die het fijn vindt om te sporten, dus gaat hij moeiteloos naar de sportschool. En als jij moeiteloos wilt sporten, kun je toch het beste een sport vinden waar je blij van wordt, waar je zin in hebt?

Nu zeg jij misschien (en ik hoor dat vaak):

Maar ik ben gewoon lui!

Eerlijk gezegd dacht ik dat ook altijd van mezelf… Ook bij cliënten die dat zeggen blijkt vaak dat ze tegenzin hebben in dat wat ze doen, omdat het simpelweg niet bij ze past! Het is zo logisch dat toen ik er zelf achter kwam ik mezelf achter m’n oor krabde enEigen geluk dacht: “Waarom heb ik dit niet eerder bedacht…?”

Er zijn dus bepaalde bezigheden, doelen en werk, waar je je graag voor inzet, simpelweg omdat het goed voelt voor je, omdat je blij wordt als je eraan werkt! En is het altijd even simpel en moeiteloos om te vinden wat er dan precies bij je past?

Nee, soms moet je daar wel even je best voor doen. De belangrijkste verandering die nodig is, is dat je gaat zien en geloven dat dat wat je moeiteloos afgaat, dat wat je blij maakt, ligt op het pad terug naar jouw blijdschap en geluk, het pad dat precies bij jou past…

Nu ben ik erg benieuwd! Er zijn ongetwijfeld al dingen die je moeiteloos afgaan, zaken die je doet waar je heel blij van wordt… Wil je die met mij en de lezers van dit artikel delen?

Deel in het commentaarveld hieronder welke bezigheden jou blij maken.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Comment Section

0 reacties op “Hoe zelfdiscipline veel gemakkelijker wordt…

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.