Page content

Hou jij jezelf klein?

article content

Hou jij jezelf klein?

Het klinkt veel mensen misschien gek in de oren: Wie is er nou bang voor succes?

Succesvol zijn is toch fijn zou je zeggen, maar met succes komt verantwoordelijkheid, grote veranderingen wellicht. Kun je dat wel aan? Wat zullen anderen zeggen als jij succesvol bent en zij niet?

En wat gebeurt er als je succesvol bent en dan mislukt het?

Veel mensen kiezen er (onbewust) voor om niet succesvol te zijn, om zichzelf klein te houden.

Ook al zul je dat niet direct uit hun mond horen, hun acties (of het niet in actie komen) spreken boekdelen. Ze handelen niet, of niet op tijd, ze laten kansen voorbij gaan…

Hoe gaan succesvolle mensen met deze angst om?

Ik zal niet de heilige uithangen, ik deal zelf ook met deze angst. Met iedere grote stap die ik zakelijk of privé neem voel ik die angst. Hij is niet altijd groots aanwezig, maar toch.

Als ik voor een beslissing sta betrap ik mezelf er soms op dat ik denk:” Ach, het gaat best goed zonder dat ik dit doe, ik heb dit toch niet nodig, misschien krijg ik het nu wel veel te druk, etc.”

Ik weet ondertussen dat dit gedachten zijn van mijn geconditioneerde brein, het brein dat als opdracht heeft om me veilig te houden. Maar als ik mijn doelen wil behalen zal ik nieuwe dingen moeten doen en me dus ook wel eens onveilig voelen.

Als je angst voelt moet je juist volle kracht vooruit gaan, als je tenminste succesvol wilt zijn.

Heel vaak, als je de actie, ondanks je angst, toch uitvoert, kom je erachter dat je eigenlijk niet zo angstig hoefde te zijn. Denk jij dan ook achteraf: “Oh was dit het nou? Heb ik me daar zo druk om gemaakt?”

Succesvolle mensen denken anders over problemen dan niet-succesvolle mensen. Ja echt, het is onderzocht.

4 manieren waarop succesvolle mensen omgaan met problemen:

  1. Elk probleem dat ik tegen kom kan ik aan, zo niet dan kan ik hulp krijgen en ik los het hoe dan ook op. Bij het oplossen van problemen zijn de vragen die je jezelf stelt cruciaal voor de uitkomst. Je kunt jezelf vragen: “Waarom gebeurt mij dit nou?” Deze vraag gaat je geen oplossing voor je probleem geven. Een veel betere vraag is: “Hoe kan ik dit oplossen?” Of: “Wie ken ik die dit probleem heeft opgelost?”
  2. Hoe meer problemen ik kan oplossen, hoe succesvoller ik zal zijn. Ga maar na, de mensen die veel problemen kunnen oplossen voor hun baas krijgen promotie. De ondernemers die veel problemen oplossen voor hun klanten kunnen erg goed verdienen. Hoe meer ervaring je hebt met het oplossen van problemen, hoe beter je er in wordt.
  3. Als ik een probleem heb opgelost zorg ik er voor dat dit probleem niet nog een keer gebeurt. Steeds maar weer hetzelfde probleem oplossen kost tijd, en tijd is onbetaalbaar. Succesvolle mensen zullen een systeem bedenken, of kopen, om te voorkomen dat eenzelfde probleem nog eens voorkomt.
  4. Ik zorg ervoor dat ik advies krijg van mensen die behaald hebben wat ik wil bereiken. Zij weten uit ervaring hoe het moet. Veel mensen vragen advies aan mensen die een boek hebben gelezen over hoe het moet. Maar alleen de ervaringsdeskundigen kunnen je echt helpen. Zij weten precies wat je wel en niet moet doen, de anderen hebben alleen het boek gelezen. Zou jij een advies willen over welke aandelen je het beste kunt kopen van iemand die zelf geen winst boekt met zijn aandelen?

Ter inspiratie: een gedicht over de angst voor succes, wereldberoemd geworden doordat Nelson Mandela het tijdens zijn inauguratiespeech als 1e prsident van Zuid Afrika voordroeg:

“Our deepest fear is not that we are inadequate,
our deepest fear is that we are powerful beyond measure.
It is our light, not our darkness that most frightens us.

We ask ourselves who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous?
Actually, who are you not to be? You are a child of God.
Your playing small does not serve the world.
There is nothing enlightened about shrinking so that other
people won’t feel insecure around you. We were born to
make manifest the glory of God that is within us.

It is not just in some of us; it is in everyone.
And as we let our own light shine, we unconsciously
give other people permission to do the same.
As we are liberated from our own fear,
our presence automatically liberates others.”

van Marianne Williamson

Hoe ga jij om met onzekerheid en uitstelgedachten? 

Deel in het commentaarveld hieronder jouw inzichten, tips en ideeën. 

Comment Section

2 reacties op “Hou jij jezelf klein?


Door Daniël Dirk op 12 september 2011

Belachelijk dat je geen reacties krijgt. Je bent fantastisch en ik vind je blogs super. Ga alsjeblieft door!


Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.