Page content

Keuzes maken, waarom is dat soms zo moeilijk?

article content

Keuzes maken, waarom is dat soms zo moeilijk?

Kiezen doe je elke dag.

Keuzes zijn er in allerlei groottes, allerlei variaties. Je kiest iedere dag, of je dat nu bewust doet of niet. Er zijn kleine keuzes; wat ga ik eten vandaag? Wat trek ik vandaag aan? En er zijn grote keuzes; wat wil ik bereiken in mijn leven? Wat voor werk wil ik doen? Iedere dag opnieuw maak je kleine en grote keuzes.

Jouw keuzes bepalen jouw leven.

Als blijkt dat je niet helemaal tevreden bent over de keuzes die je tot nu toe gemaakt hebt, is het belangrijk te kijken hoe jij jouw keuzes maakt. Het kan best zijn dat daar het probleem zit.

Hoe komt het dat kiezen soms moeilijk is en hoe kun jij de juiste keuze maken?

Het kiezen van de juiste kleding en wat je wilt eten vandaag is voor sommigen al moeilijk. Ik heb ooit een vriend gehad die die keuzes aan mij overliet. Als ik hem vroeg wat jij wilde eten antwoordde hij met een vraag: Wat wil jij eten dan? En dat deed hij met bijna alles dat ik hem vroeg. Ik werd er helemaal gek van!

Wat er gebeurde is dat hij bang was zichzelf te laten zien. Hij was bang dat ik hem zou afwijzen als hij zou laten zien wat hij wilde.

Lage eigenwaarde maakt kiezen erg moeilijk.

Velen van ons hebben een laag zelfbeeld, ook wel lage eigenwaarde of weinig zelfvertrouwen genoemd. Dan denk je eigenlijk: “Ik ben niet goed genoeg.”

Dat lage zelfbeeld maakt het erg moeilijk om te laten zien wie je bent. Want wie wil zichzelf nou laten zien, als je denkt dat het niet veel soeps is?

Wat ik denk over lage eigenwaarde:

Lage eigenwaarde is vaak aangepraat door anderen. Of het kan zijn dat er bepaalde gebeurtenissen in jouw leven hebben plaats gevonden waar je de conclusie aan hebt verbonden dat er met jou iets mis is.

Alleen, eigenwaarde is iets dat alleen wij mensen kennen. Of heb jij wel eens gezien dat in een groep dieren die gevoerd werden, er eentje niet ging eten omdat hij dacht: “Laat die anderen maar eerst, die zijn beter dan ik…”?

In de dierenwereld bestaat dit helemaal niet. Eigenwaarde is een uitvinding van mensen en ik vind dat het een slechte uitvinding is!

In mijn ogen is iedereen evenveel waard. Waarom zou ik meer waard zijn dan een ander? Waarom zou ik belangrijker zijn dan een ander? Dit soort denken komt voort uit ons ego.

Nog een moeilijkheid met kiezen: velen van ons leren het af om keuzes te maken.

Wij worden geconditioneerd om ons aan te passen aan de mening van anderen. Ik hoorde van de week een verhaal van een 5-jarig jongetje dat vanwege een project op school ervoor koos om in een roze pak naar school te gaan. Die keuze maakt hij nooit meer!

Ook dit jongetje leert dat hij zich aan moet passen aan de mening van de groep, n.l.: jongens dragen geen roze!

De mening van anderen is soms zo belangrijk voor ons dat we bang zijn om te kiezen. Vaak ook raden we maar wat de mening van anderen is en dat geeft veel onzekerheid.

Bovendien maakt dit het kiezen voor jezelf, voor wat belangrijk is voor jou erg moeilijk.

Wat kun jij doen om de juiste keuze te maken?

1. Bepaal eerst jouw doel

Als je niet weet welk doel je hebt dan is het maken van keuzes wel erg moeilijk. Stel je wilt op vakantie. Is het doel van je vakantie om uit te rusten, om nieuwe inspiratie op te doen, om je fitter te voelen of om nieuwe mensen te ontmoeten? Pas als je weet wat je doel is, als je weet wat je wilt bereiken met deze vakantie, dan kun je een goede vakantiebestemming uitkiezen.

Met grote keuzes, keuzes die je leven en je geluk bepalen, is het net zo. Als je weet wat je doel is, kun je gemakkelijker bepalen welke keuzes je helpen om dat doel te bereiken.

Stel je hebt de keuze tussen A en B. Gaat de keuze voor A je ondersteunen in het behalen van jouw doel? Of de keuze voor B? Met het doel voor ogen worden keuzes veel overzichtelijker.

2. Kies onafhankelijk van de mening van anderen.

Dit is voor velen geen simpele. Het kan wat tijd en reflectie nemen om erachter te komen wat jouw mening precies is en of die gekleurd is door de mening van je partner, je ouders of jouw vrienden.

Als je naar de mening van anderen vraagt, wees je dan bewust van het feit dat hun standpunt gebaseerd is op hun gevoel, hun achtergrond, etc, en niet op het jouwe. Hun standpunt en keuze kan hen verder helpen, maar het is de vraag of het een juiste keuze is voor jou.

3. Keuzes maken met je gevoel.

Uit onderzoek blijkt dat als je kiest met je verstand, je vaak niet de juiste keuze maakt. Een voorbeeld: Stel je solliciteert voor een nieuwe baan. Het lijkt je inhoudelijk wel een leuke baan, de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn goed, jouw verstand zegt: doen!

Alleen, terwijl je een rondleiding kreeg op het bedrijf voelde je de sfeer en zei jouw gevoel: NEE!!!

Ik heb van cliënten vele van deze verhalen gehoord en ze zeggen allemaal hetzelfde; “Had ik maar naar mijn gevoel geluisterd!” En: “Ik wist eigenlijk al dat ik niet goed zat.”

Belangrijk dus om te leren luisteren naar je gevoel. Makkelijker gezegd dan gedaan, weet ik uit eigen ervaring.

4. Angst is een slechte raadgever.

Dit is een lastige in de huidige crisis. Iedereen is bang voor het verlies van zijn baan. Om dan risico’s te gaan nemen, moet je wel zeker zijn van jouw zaak.

Alleen, de angst dat er iets zou kunnen gebeuren is altijd groter dan het risico dat datgene ook daadwerkelijk gebeurt. Angst gaat altijd over dingen die in de toekomst liggen die zouden kunnen gebeuren. Het merendeel daarvan gaat NOOIT gebeuren!

Maak jij jouw keuzes op basis van zaken die zeer weinig, tot geen kans hebben te gebeuren…?

Lijkt me niet zinvol. Toegegeven, het kan lastig zijn om te leren jouw angst aan de kant te zetten. Ik heb het zelf geleerd en dat had best wat voeten in de aarde. Maar wat het voor mij opgeleverd heeft is enorm.

De pot met goud (of geluk of succes) ligt niet aan het einde van de regenboog… die ligt achter jouw grootste angsten!

Welke hulpbronnen gebruik jij om keuzes te maken? Heb je tips?

Laat in het commentaarveld hieronder jouw inzichten, ideeën en wijsheid achter.

Comment Section

4 reacties op “Keuzes maken, waarom is dat soms zo moeilijk?


Door Mir op 30 juli 2016

Ik heb een vriend die het lastig vindt om keuzes te maken. Daarnaast erkent hij dat zelf niet terwijl het heel veel in zijn leven in de weg staat! Ik praat er wel over met hem maar veelal voelt hij zich dan aangevallen. Als ik vragen stel om hem het kiezen makkelijker te maken voelt hij zich al ‘bedreigd’. Lijkt alsof het zijn comfort zone is waar hij graag in wil blijven zitten. Hij moeite heeft met het nemen van de verantwoordelijkheid van een keuze. Soms maakt me dat boos aangezien er zo ook veel onduidelijkheid is betreffende zaken.


Door Baukje Westerlaken op 31 juli 2016

Als je vriend niet erkent dat hij een probleem heeft met keuzes maken zal hij er ook niets aan doen. Bij sommige mensen moet het eerst heel erg worden voordat ze toegeven een probleem te hebben. het kan bij je vriend ook zijn dat er iets anders aan de hand is, maar dat kan ik zo niet zeggen. Hoe je hem misschien kunt helpen is om open vragen te stellen: Wat denk jij dat je het beste kunt doen? Hoe zou je hiermee vooruit kunnen komen? Of: Wat heb je van mij nodig om je te helpen? Veel succes ermee!


Door Laura op 5 juli 2019

Hoe heb jij geleerd om je angsten aan de kant te zetten?


Door Baukje Westerlaken op 8 juli 2019

Hallo Laura,
Hoe ik heb geleerd om keuzes te maken is door te beginnen met kleine keuzes en met die kleine keuzes te oefenen of ik kon voelen wat mijn gevoel zei over die keuze. Wanneer jij het lastig vindt om keuzes te maken is het belangrijk eerst met hele kleine, alledaagse keuzes te oefenen. Voelen wat je wilt eten, voelen welke kleding vandaag bij je past, dat soort dingen.
Ondertussen zijn de psychologen er achter dat we eerst een keuze maken met ons gevoel, en die keuze dan goed praten met onze ratio. Dus connectie maken met je gevoel is daarin een belangrijke sleutel. En wanneer je dat moeilijk vindt, is het een goed idee om aan mindfulness te doen. Meditatie is een hele krachtige oefening om contact te maken met je eigen gevoel en uit je denken te stappen.
Laura, ik hoor graag van je of je met deze tips aan de slag kunt? Of dat je nog meer vragen hebt?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.