Page content

article content

Kiezen voor je eigen geluk is eng…

De keuzes die jij maakt bepalen jouw leven.

Iedere dag weer komt iedereen voor keuzes te staan. En de keuzes die je hebt gemaakt, belangrijke en onbelangrijke, hebben geleid tot het leven dat je nu hebt. Als je ontevreden bent over het leven dat je nu hebt, is het belangrijk om de manier waarop je keuzes maakt onder de loep te nemen.

Hoe maak jij keuzes?

Baseer jij je keuzes op:

  • je gevoel?
  • rationele overwegingen?
  • wat je ouders ervan vinden?
  • wat je vrienden ervan vinden?
  • wat je (ex) partner ervan vindt?

Welke manieren van keuzes maken zijn de goede? En…

Als jij niet weet wat je wilt, hoe kun je het dan krijgen?

Veel mensen vinden het lastig om te bedenken wat ze willen. Als kind weten we vaak heel goed wat we willen. Maar wanneer we volwassen worden verliezen de meesten van ons deze dromen en verlangens uit het oog. Andere zaken, bijvoorbeeld geld verdienen of status verwerven worden belangrijker en dan zetten we onze dromen aan de kant als niet haalbaar.

Volhardend zijn in je eigen verlangens en wensen is eng… Met als gevolg dat veel mensen rond hun 30ste/40ste beseffen dat ze niet het leven hebben dat ze willen. Vaak hebben ze dan zo lang hun wensen genegeerd dat het lastig voor ze is om nog te bedenken wat ze precies willen.

Weten wat je wilt is de eerste stap in het ook werkelijk krijgen wat je wilt.

Hoe kom jij erachter wat je wilt? Stel jezelf de vraag: “Als mijn leven ideaal zou zijn, als ik alles mocht kiezen zoals ik het wil, wat zou ik dan hebben, doen en zijn?Focus

Ga met deze vraag los in je fantasie en baseer je niet op de realiteit. Dan komen jouw diepste wensen naar boven. Vervolgens kun je kijken of het wel reëel is om dit te willen. Bedenk ook dat ieder mens veel meer kan bereiken dan dat je zelf denkt.

Als ik voor mezelf spreek: de meeste doelen die ik heb bereikt had ik een aantal jaren niet voor mogelijk gehouden! Dus waarom zou jij dat niet kunnen?

Veel mensen baseren hun keuzes op de mening van anderen.

Ze zijn bezig om anderen te pleasen, zodat ze beter op de hoogte zijn van wat anderen willen en het contact met hun eigen verlangens kwijt zijn geraakt. Wij worden ook geconditioneerd om de wensen van anderen belangrijker te vinden dan die van onszelf. Daarom is het belangrijk om opnieuw te leren kiezen.

Kunnen kiezen voor wat jij wilt is als een spier die je moet trainen.

Ben jij zo iemand die, als jou gevraagd wordt wat je wilt drinken,  antwoordt: “Doe maar wat je open hebt.”?

Net zoals met een spier die je oefent, waarbij je begint met kleine lichte oefeningen, oefen je het maken van keuzes met het oefenen met kleine, onbelangrijke keuzes.

Als jij al niet weet wat je wilt drinken, hoe kun je dan de grotere, levensbepalende keuzes maken voor wat jij wilt?

De manier waarop jij de simpele, kleine keuzes maakt, zegt alles over hoe je met belangrijke keuzes om gaat.

Laten we eens een kleine keuze onder de loep nemen: je vraagt je af wat je vandaag aan zult doen. Je hebt een vrije dag en je wilt met je partner iets ter ontspanning gaan doen. Kies je dan de kleding die lekker zit? Of de kleding die je partner mooi vindt? De kleding die jij mooi vindt maar je partner niet? Of de kleding die toegespitst is op hetgeen jullie gaan doen?

De manier waarop je kleine keuzes maakt zegt alles over de manier waarop je grote keuzes maakt. Als je bij zogenaamd onbelangrijke keuzes kiest voor wat een ander belangrijk vindt, zul je dat in de keuzes die levensbepalend zijn ook doen.

Als je jouw keuzes laat bepalen door je omgeving, hoe gelukkig wordt je daar dan van?

Heb je moeite met grote keuzes, kijk dan eerst eens hoe je Eigen gelukonbelangrijke keuzes maakt. Wat zijn jouw gedachten en gevoelens als je voor een keuze komt te staan? Kijk je om je heen wat de anderen kiezen? Denk je: zij zullen het wel weten dus kies ik dat ook maar….? Kies je wat jij belangrijk vindt? Kies je op je gevoel? Doe je eerst uitgebreid onderzoek?

Hoe bepaal jij welke keuze de juiste is?

Natuurlijk kun je met andere mensen jouw keuzes bespreken. Anderen kunnen soms met een heldere blik kijken, zien kanten van de zaak die jij misschien niet ziet. Maar uiteindelijk is de keuze aan jou.

Naar mijn mening is jouw gevoel het kompas als het op keuzes aankomt. Voelt het goed: DOEN! Voelt het niet goed, denk er dan nog eens over na.

Alleen, veel mensen weten niet meer wat ze voelen. Veel mensen maken beslissingen uitsluitend met hun hoofd, en vragen zich dan af waarom ze zich steeds slechter voelen.

Nu ben ik erg benieuwd:

Welke enge keuzes heb jij gemaakt in je leven die goed zijn uitgepakt?

Plaats jouw succesvolle keuzes in het commentaarveld hieronder. Zo kun je andere lezers inspireren om net als jij te kiezen voor hun eigen geluk!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Comment Section

0 reacties op “Kiezen voor je eigen geluk is eng…

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.