Page content

Kritiek ontvangen, een kunst op zich.

article content

Kritiek ontvangen, een kunst op zich.

Kritiek ontvangen… het verschrikkelijkste wat er is???

Het geven van feedback is al lastig genoeg, maar veel mensen vinden het ontvangen van kritiek verschrikkelijk.

Vooral de perfectionisten onder ons hebben grote moeite met het ontvangen van feedback.

Waarom is kritiek zo erg?

We hebben allemaal, in meer of mindere mate, een stem in ons hoofd die onszelf bekritiseert. Als je die stem lang serieus hebt genomen dan is de berg kritiek die je over jezelf uitstort al groot. Als iemand anders je dan kritiek geeft komt dat bovenop die berg. Juist omdat je zelf al behoorlijk kritisch bent op jezelf is het dan lastig ook nog eens de kritiek van een ander aan te horen. Het wordt dan dubbelop zeg maar.

Zelfvertrouwen helpt om feedback of negatieve kritiek te ontvangen. Om feedback goed te kunnen ontvangen, vooral negatieve feedback, moet je jezelf best aardig vinden. Als jij streng bent voor jezelf dan wordt het erg lastig om open te staan voor negatieve kritiek.

Kritiek = mogelijkheid tot groei

Als je genoeg zelfvertrouwen hebt kun je open staan voor kritiek. Kritiek, mits op een juiste manier gegeven, kun je dan zien als een manier om jezelf en je vaardigheden te verbeteren.

Want laten we eerlijk zijn, door feedback kun je groeien, je kunt leren beter te presteren.

Maar dat gaat het beste als je jezelf wel vertrouwt, als je jezelf wel aardig vindt, onafhankelijk van welke feedback dan ook.

Wat kun je doen om jezelf aardiger te gaan vinden, minder kritiek te hebben op jezelf waardoor je ook minder last hebt van kritiek van anderen? Kijk deze video.

Feedback ontvangen is een manier om te weten wat je goed doet en wat je nog kunt verbeteren. Voor anderen is dat vaak gewoon gemakkelijker om te zien. Net zoals het voor jou vaak gemakkelijker is om anderen advies te geven.

Hoe kun je feedback goed ontvangen?

  • Goed luisteren.
  • Zorg ervoor dat je het snapt.
  • Vraag door als je het niet snapt.
  • Bedanken voor de feedback.
  • Concrete tips vragen ter verbetering.
  • Vragen/bedenken wat je ermee gaat doen.
  • In actie komen.

Goed luisteren naar negatieve feedback is best lastig. 

Voor meer feedbackregels, om kritiek op de juiste wijze te geven en te ontvangen, zie: Regels voor kritiek geven en ontvangen.

Conclusie:

Het hebben van weinig zelfvertrouwen maakt het ontvangen van negatieve feedback erg lastig. De criticus in jou wordt dan aangesproken. Om beter met kritiek om te gaan heb je zelfvertrouwen nodig.

Wil je weten hoe je meer zelfvertrouwen kunt krijgen? Lees dan deze artikelen.

Heb jij tips of opmerkingen over het omgaan met kritiek?

Laat in het commentaarveld hieronder jouw inzichten, wijsheid en ideeën achter.

 

Comment Section

3 reacties op “Kritiek ontvangen, een kunst op zich.


Door how to gain followers fast op 26 januari 2014

I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours.
It’s pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.


Door Elleke op 5 april 2016

Vandaag wees iemand me op fouten, die ik eerder ook al maakte. Het slingerde me in een dip van jewelste! Ik ben echt waardeloos, onbetrouwbaar vooral! Dit mag in mijn werk niet voorkomen… Na een uur weggekropen te zijn in mijn veilige hol (bed), kwam ik letterlijk en figuurlijk weer overeind en zocht troost en relativering op het internet :p
Als snel kwam ik op jouw site terecht en ik heb geloof ik al je artikelen gelezen en je videoblogjes gezien. Troost gevonden, constructieve gedachten en adviezen gelezen en gevormd, mildheid ten aanzien van mezelf betracht (mijn moederstem). Ik wil je hartelijk bedanken!
En ik kan nog meer met je informatie, want ook ik ben op zoek naar mijn missie.. Je lijstjes en overwegingen zullen me ook daarbij zeker helpen!


Door Baukje Westerlaken op 5 april 2016

Hallo Elleke, ik hoop zeker dat je je missie vindt. En fijn dat je zo veel hebt gehad aan de artikelen en filmpjes. Veel succes!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.