Page content

Leren om de juiste keuzes te maken, hoe doe je dat?

article content

Leren om de juiste keuzes te maken, hoe doe je dat?

Kiezen doe je elke dag.

Keuzes zijn er in allerlei groottes, allerlei variaties. Je kiest iedere dag, of je dat nu bewust doet of niet. Er zijn kleine keuzes; wat ga ik eten vandaag? Of: wat trek ik vandaag aan?

En er zijn grote keuzes; wat wil ik bereiken in mijn leven? Wat wil ik bereiken in/met mijn werk? Wil ik met deze partner verder? Iedere dag opnieuw maak je kleine en grote keuzes.

Als jij geen keuzes maakt loop je een heleboel mis!

Als er kansen voor bij komen en jij moet lang nadenken over wat te kiezen zal in de meeste gevallen de kans al verkeken zijn. Het is dus essentieel op een goede manier te leren kiezen voor wat jij wilt.

Heb jij moeite met kiezen?

Dit is een veel voorkomend probleem, jij bent dan niet de enige. Moeite met keuzes maken kan verschillende oorzaken hebben.

Waarom heb jij moeite met keuzes?

  • Het kan zijn dat je een blokkade hebt ontwikkeld op dit gebied. Een kind heeft geen moeite met kiezen, die weet precies welk speelgoed het wil of wat het wil eten. Die blokkade heb je aangeleerd, en die kan worden afgeleerd. Er zijn verschillende oefeningen om het opnieuw leren kiezen te trainen.
  • Het kan ook zijn dat jij zo bezig bent met wat anderen van jou denken, dat je daardoor bij iedere keuze gaat twijfelen. Dit kun je afleren, waardoor keuzes gemakkelijker worden.
  • Of je bent gewend om keuzes te maken met je ratio, je hoofd. Terwijl je keuzes behoort te maken met je gevoel. Zeker hier in West-Europa hebben wij de neiging om te veel in ons hoofd te zitten, wij zijn zo geprogrammeerd. Leren om naar jouw gevoel te luisteren als je een keuze maakt is zeer zinvol en maakt kiezen gemakkelijker.
  • Als je geen doel hebt in je leven dan wordt kiezen ook erg lastig. Met een doel voor ogen zijn de keuzes veel logischer te maken: Leidt deze keuze naar mijn doel, of niet?

Als jij jouw doel hebt bepaald, wordt kiezen gemakkelijker.

Als je niet weet welk doel je hebt dan is het maken van keuzes wel erg moeilijk.

Een voorbeeld: Stel je wilt op vakantie.

Is het doel van je vakantie om uit te rusten, om nieuwe inspiratie op te doen, om je fitter te voelen of om nieuwe mensen te ontmoeten?

Pas als je weet wat je doel is, als je weet wat je wilt bereiken met deze vakantie, dan kun je een goede vakantiebestemming uitkiezen die bij jou past. Je zult op deze manier uit een vakantie halen wat jij nodig hebt.

Hoe keuzes maken gemakkelijker wordt.

Met grote keuzes, keuzes die je leven en je geluk bepalen, is het net zo. Als je weet wat je doel is, kun je de keuzes die je hebt afzetten tegen het doel dat je wilt behalen. Stel je hebt de keuze tussen A en B. Gaat de keuze voor A je ondersteunen in het behalen van jouw doel? Of de keuze voor B? Met het doel voor ogen worden keuzes veel overzichtelijker.

Wat je nog meer kunt doen om te leren kiezen:

  • Houdt een dagboekje bij van de keuzes die je dagelijks maakt. Dit zorgt er voor dat je die keuzes bewust gaat maken. Het schrijven zorgt er voor dat je jouw gedachten gaat ordenen, waardoor kiezen makkelijker wordt.
  • Maak de kleine keuzes bewust. Als je moeite hebt met belangrijke keuzes, kun je beginnen met de kleine, minder belangrijke keuzes te oefenen. Als iemand je vraagt wat je wilt drinken, zeg dan niet: “Doe maar wat je open hebt.” Maar vraag in plaats daarvan precies wat je wilt.
  • Zet gedachten aan wat anderen ervan vinden aan de kant en ga eerst eens voelen wat voor jou belangrijk is. Het onafhankelijk worden van de mening van anderen zal je grote groei op allerlei vlakken opleveren.
  • Als je er dan nog niet uitkomt: Zet met iemand anders de verschillende keuzes op een rijtje, bepaal de voors en tegens, om zo meer duidelijkheid te krijgen over wat de verschillende keuzes voor jou zullen betekenen.

Op welke manier maak jij jouw keuzes? Welke hulpbronnen gebruik je daarbij?

Laat in het commentaarveld hieronder jouw wijsheid, inzichten en ideeën achter.

Comment Section

2 reacties op “Leren om de juiste keuzes te maken, hoe doe je dat?


Door ekadoor op 14 oktober 2019

dankjewel


Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.