Page content

article content

Loop je vast? 3 Oorzaken en 6 tips

Als je vastloopt heb je keuzes te maken.

De kleine en grote keuzes die je maakt bepalen hoe je leven eruit ziet en of je leven (en dus ook je werk) goed bij je passen. Als je vastloopt is de kans heel groot dat je niet de juiste keuzes hebt gemaakt, of zelfs gestopt bent met keuzes te maken. Dan is het zinvol om eens beter te bekijken hoe keuzes maken in elkaar steekt.

Hoe komt het dat kiezen soms moeilijk is en hoe kun jij de juiste keuze maken?

Moeite met kiezen heeft een aantal oorzaken:

Oorzaak nr 1: Lage eigenwaarde

Velen van ons hebben een laag zelfbeeld, ook wel lage eigenwaarde of weinig zelfvertrouwen genoemd. Dat betekent dat je niet heel positief over jezelf denkt. Veel mensen die hier last van hebben, hebben ook veel negatieve gedachtes over zichzelf.

En die negatieve gedachtes zorgen ervoor dat je je slecht voelt, waardoor je weer minder presteert, waardoor het moeilijk is om keuzes te maken, waardoor je vast loopt en je je nog slechter gaat voelen over jezelf.

En dat slechte gevoel over jezelf zorgt er dan weer voor dat je moeilijk kunt kiezen.

Kijk maar: als ik negatief over mijn buurman denk en hij raad me een garage aan voor mijn auto… Wat is de kans dat ik naar die garage toe ga en de garage mijn auto toe vertrouw? Ik denk dat die kans nihil is!

Oorzaak nr 2: Je luistert te veel naar de mening van anderen

Als jij een leven of werk wilt dat bij jou past, zul je zelf die keuzes moeten maken. Je kunt best de mening van anderen vragen over de keuzes waar je voor staat, want soms zien anderen je keuze vanuit een perspectief van waaruit ze een nieuw licht op je keuze laten schijnen. Dan helpt het als je je keuze voorlegt aan een ander.

Maar vaak zie ik het dat mensen steeds maar weer anderen vragen om mee te denken omdat ze het zelf te moeilijk vinden om een keuze te maken. Op deze manier horen ze dan een aantal meningen aan, kans is groot dat ze een aantal verschillende meningen hebben gehoord en vervolgens nog meer twijfelen…

Dan werkt het dus tegen je als je naar de mening van een ander vraagt!

Oorzaak nr 3: Je hebt keuze-angst

Ik zie dit wel bij mensen die in het verleden een verkeerde keuze hebben gemaakt. Als die verkeerde keuze genoeg impact heeft gehad dan kan het zijn dat je een angst ontwikkelt om keuzes te maken. Je vertrouwt dan je eigen keuzes niet meer.

Als dit ervoor zorgt dat je geen keuzes meer maakt loop je vast. Als je vast loopt ga je je steeds slechter voelen, dat zie ik keer op keer terug bij cliënten. Als je je slecht voelt wordt het maken van keuzes nog lastiger en zo zit je in een negatieve spiraal.

6 Tips om betere keuzes te maken

TIP 1 Werk aan je zelfvertrouwen. Jezelf leren vertrouwenCoaching is essentieel om je beter te voelen over de keuzes die je maakt en keuzes te maken die bij jou passen.

TIP 2 Ontdek wat jou tegenhoudt om keuzes te maken. Belangrijk om aan een verandering te kunnen werken is te weten wat de oorzaak is van het probleem. Want dan kun je ook beter bepalen wat de oplossing moet zijn.

TIP 3 Leer minder afhankelijk te zijn van de mening van anderen. Dit is helemaal niet zo moeilijk en kleine verandering hierin geeft je al veel meer keuzevrijheid.

TIP 4 Ontdek wat jouw eigen manier is om keuzes te maken. We hebben allemaal een eigen manier om keuzes te maken en jouw eigen gebruiksaanwijzingen hierin leren kennen geven je een recept dat je iedere keer weer kunt volgen.

TIP 5 Leer om vanuit je gevoel keuzes te maken. Uit onderzoek blijkt dat als je kiest met je verstand, je vaak niet de juiste keuze maakt. Je gevoel weet vaak al wat de juiste keuze is. Belangrijk dus om te leren je gevoel goed in de gaten te houden.

TIP 6 Leer omgaan met angstgedachten. Angst is een slechte raadgever, echt! Angstgedachten kunnen je helpen in kaart te brengen waar je op moet letten, welke risico’s je moet onderzoeken. Maar vaak blijkt dat hetgeen we het liefste willen, ook hetgeen is waar we het bangst voor zijn. Leer deze gedachten dus op waarde te schatten, i.p.v. dat ze je tegenhouden in de keuzes die je maakt.

Nu ben ik benieuwd, er zijn vast genoeg keuzes die jij hebt gemaakt die heel goed uitgepakt zijn. Welke zijn dat? Welke keuzes heb je gemaakt waar je nog steeds blij mee bent?

Laat in het commentaarveld hieronder weten welke keuzes je goed hebt gemaakt! lAAT ONS MEEGENIETEN!

Comment Section

4 reacties op “Loop je vast? 3 Oorzaken en 6 tips


Door Lisa op 21 maart 2016

De vraag is of er slechte keuzes bestaan? Wellicht is een keuze altijd wel goed, ook al pakt die minder gunstig uit. Of loopt het anders dan je zou willen of had gehoopt of had verwacht. Misschien was je je niet bewust van bepaalde zaken over bijvoorbeeld jezelf toen je die keuze maakte. Door meer bewustwording kun je hiervan in ieder geval leren. Ik denk dat bewustwording, in dit voorbeeld bij het maken van je eigen keuzes, belangrijk is zodat je meer bewustere keuzes kunt maken in de toekomst. Maar een keuze is denk ik nooit verkeerd.


Door Baukje Westerlaken op 22 maart 2016

Ha Lisa, dank je voor je comment!
Ik denk dat geen keuzes maken meestal het minst gunstig uitpakt. Dan lopen veel mensen nl vast.


Door Sylvia op 26 april 2016

Lastig! Ik begon vol enthousiasme aan een studie die ik nog steeds interessant vind, maar heb nooit precies geweten wat ik ermee wilde gaan doen. Nu weet ik het nog steeds niet (al drie jaar bezig, nog drie te gaan, deeltijd naast werk). Steeds meer besef ik dat ik liever een andere studierichting zou willen kiezen, maar ben zo bang dat ik daar ook weer halverwege zal afhaken. Zonde van de tijd en het geld. En bang om niet meer serieus genomen te worden door mijn omgeving. En hoe weet ik of die andere studierichting echt is wat ik wil? Dat dacht ik destijds van mijn huidige studie ook namelijk…


Door Baukje Westerlaken op 26 april 2016

Hallo Sylva,
Je zegt het al: “nooit precies geweten wat ik ermee wilde gaan doen”. Dat is dus de bottleneck. Je hebt niet eerst uitgezocht wat je met je studie wilde gaan doen, daardoor geen gefundeerde keuze gemaakt. Komt veel voor trouwens, want je wordt op school nauwelijks begeleid bij het maken van die keuze.
Je beseft nu dat je iets anders wilt kiezen maar bent bang dat je halverwege weer af zult haken, terecht. Je zult eerst een keuze moeten maken wat je met je studie wilt gaan doen voordat je kunt kiezen welke studie zich het beste leent voor dat doel. Eerst het doel bepalen voordat je bepaalt welk middel je naar dat doel gaat brengen, logisch toch?
Je kunt onderzoeken wat jouw talenten zijn, je interesses, wat de bijdrage is die jij wilt leveren en wat voor bedrijf of organisatie het beste bij je past. Als je die zaken hebt onderzocht kun je veel beter bepalen welk werk je wilt gaan doen.
Succes!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.