Page content

Loop jij maar wat aan te kloten? Dan doe je het goed.

article content

Loop jij maar wat aan te kloten? Dan doe je het goed.

Leer van kinderen hoe je je het snelst kunt ontwikkelen.

Ik dacht vroeger altijd dat de mensen die succesvol waren precies wisten waar ze mee bezig waren, dat ze een groter plan hadden waar ze aan werkten en dat ze alle stappen van dat plan precies uitgewerkt hadden. Tot ik erachter kwam dat iedereen maar wat aan het aankloten is!

Het blijkt dat het jezelf toestaan om maar wat uit te proberen jouw creativiteit te ruimte geeft om goede oplossingen voor problemen te bedenken. En het kunnen oplossen van problemen zorgt ervoor dat je je doelen behaalt. Kinderen zijn hierin HET voorbeeld van hoe je dat het beste doet.

Sta jij jezelf toe om fouten te maken?

Voorbeeld:

Ik ben vroeger drummer geweest. De mooiste nummers ontstonden als we in de oefenruimte muziek maakten gewoon omdat we dat leuk vonden. We waren dan als kinderen een beetje aan het spelen en ontdekken. Maar als we serieus gingen zitten om een liedje te gaan maken dan stopte de stroom met ideeën.

En vaak als we een fout maakten in een liedje, bleek de “fout” een geweldig nieuw idee te bevatten.

Nog een voorbeeld:

Het “kloot-maar-wat-aan” principe laat zich ook zien bij kinderen. Niemand kan ontkennen dat kinderen zich het snelst ontwikkelen van ons allemaal. Behalve dat daar biologische verklaringen voor zijn (hun hersenen worden nog gevormd, nieuwe verbindingen worden dagelijks gemaakt, etc) is het ook zo dat een kind gewend is om fouten te maken… en zich die fouten niet persoonlijk aan te trekken!

Als een kind terwijl het leert te fietsen valt, zal het (als de ouder er niet een te groot drama van maakt) gewoon weer opstappen en verder gaan met leren. Het kind is gewend niet alles te kunnen en dus fouten te maken in zijn leerproces. Dit zorgt ervoor dat een kind blijft leren en dat het leren leuk blijft.

Fouten maken is niet alleen voor stommerds! Fouten maken hoort bij leren en je ontwikkelen.

Het lijkt erop dat we als volwassenen hebben besloten dat fouten maken alleen voor hele erge stommerds is. Maar als je geen fouten meer maakt ben je dus niet meer aan het leren. Volwassenen zijn steeds bezig zichzelf en anderen te beoordelen op de fouten die ze maken.

Als ik een kind steeds beoordeel op de fouten die hij maakt (zoals op basisscholen gebeurt) dan wordt het leerproces steeds minder leuk (zoals op basisscholen gebeurt). Ik heb het gezien bij mijn eigen kinderen. Plezier in het leren is er wel vanaf nu ze bijna van de middelbare school afkomen. En dat is toch zonde…?

Wat kun jij doen om weer plezier te krijgen in jouw eigen ontwikkeling om zo sneller te leren?

  • Sta jezelf toe om fouten te maken. Fouten maken (en van je fouten leren) is de snelste manier om je te ontwikkelen.
  • Bedenk hoe jij een kind van 5 jaar zou begeleiden bij het leren fietsen. Hoe motiveer je dat kind? Hoe laat je dat kind zien dat het niet erg is om te vallen? Hoe reageer jij als het kind onzeker raakt of 4t9s hij het wel zal leren? De antwoorden op deze vragen geven je het antwoord op hoe jij jezelf kunt begeleiden in jouw leerproces.
  • Beloon jezelf als het goed gaat. We vinden onze successen vaak vanzelfsprekend en vieren ze alleen als ze enorm en wereldschokkend zijn. Maar grote successen worden werkelijkheid door een aaneenschakeling van kleinere successen. Die kleinere successen mag je ook vieren!
  • Wees je bewust van je dagelijkse successen. Deze dagelijkse successen (die we niet benoemen als successen) zijn de fundering die nodig is om grotere successen te behalen. Sta jij op tijd op? Eet jij gezond? Heb je een positieve mindset? Ben je aardig voor je partner? Geef je aandacht aan je kinderen? Luister jij aandachtig naar je collega’s? Allemaal successen! Je wordt je het meest bewust van die successen door ze daadwerkelijk op te schrijven.

Wat doe jij om jezelf te blijven ontwikkelen?

Deel in het commentaarveld hieronder jouw inzichten, tips en wijsheden.

Comment Section

0 reacties op “Loop jij maar wat aan te kloten? Dan doe je het goed.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.