Page content

article content

Meer zelfvertrouwen? 8 TIPS

Een goede dosis zelfvertrouwen helpt bij elke uitdaging.

Dat is vrij logisch. Als je meer zelfvertrouwen hebt zul je gemakkelijker uitdagingen aangaan en ze ook tot een goed einde brengen. En daardoor zul je weer meer zelfvertrouwen krijgen.

Maar als je last hebt van te weinig zelfvertrouwen heb je last van de negatieve spiraal: je zult steeds minder uitdagingen aangaan, steeds meer gaan twijfelen, ook aan jezelf, waardoor je zelfvertrouwen steeds lager wordt. En daardoor ga je weer minder uitdagingen aan, etc.

Om je te helpen om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen in dit artikel 8 TIPS!

8 TIPS VOOR MEER ZELFVERTROUWEN

TIP 1 Bedenk welke redenen jij hebt om weinig zelfvertrouwen te hebben.

Weinig zelfvertrouwen heb je niet zo maar, daar is altijd een reden voor. Het ontdekken van die reden waarom jij te weinig zelfvertrouwen hebt is erg belangrijk in het proces om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Want als je deze reden weet is het veel gemakkelijker om te begrijpen dat het niet aan jou ligt, maar dat je een goede reden hebt. En als je snapt dat het niet aan jou ligt heb je ook minder reden om negatief te zijn over jezelf.

TIP 2 Leer jezelf te steunen ipv alleen maar streng te zijn voor jezelf.

Help 1Heb je het wel eens mee gemaakt dat iemand in jouw omgeving je steeds op je nek zat, steeds negatieve opmerkingen maakte over jouw bijdragen en geen oog had voor wat je wel goed had gedaan? En? Hielp dat om beter te presteren? Ik denk het niet.

Ik wil hier zelfs stellen dat dit soort communicatie ervoor zorgt dat je minder goed presteert.

Als dit soort communicatie van anderen jouw prestatieniveau naar beneden haalt, is het logisch dat als jij zo tegen jezelf praat (door dat stemmetje in je hoofd) je ook slechter gaat presteren. En als je slechter presteert zal je zelfvertrouwen verminderen, waardoor je weer meer fouten gaat maken, etc. Ik hoop dat je de negatieve spiraal kunt zien waar je dan in zit.

Het is van groot belang dat je leert om deze negatieve spiraal te doorbreken.

TIP 3 Geef jezelf complimenten.

Ik heb gemerkt dat veel mensen beter gaan presteren als ze regelmatig complimenten krijgen. Je kunt natuurlijk wachten tot anderen je complimentjes geven, maar waarom wachten? Waarom afhankelijk zijn van wat anderen je geven?

Als je de gewoonte aanleert om jezelf meer complimenten te geven zul je steeds beter gaan presteren, waardoor je jezelf weer meer complimenten kunt geven. Dit is een positieve spiraal die heel erg fijn is!

TIP 4 Onderzoek je talenten.

Iedereen heeft talenten, dus jij ook! Ook al weet je niet wat ze zijn, je hebt ze wel!

Veel mensen zijn zich niet bewust van hun talenten omdat ze ze als vanzelfsprekend zien. Ze denken dat iedereen datgene kan waar zij goed in zijn. Of ze vinden hun talenten stom of niet waardevol genoeg.

Ook is het veel mensen niet aangeleerd om na te denken over hun talenten. Op school leer je veel eerder om na te denken over waar je niet goed in bent en daar op te focussen. Dan verlies je je talenten uit het oog.

Maar je bewust zijn van je talenten en ze op waarde leren schatten helpt enorm om meer zelfvertrouwen te krijgen.

TIP 5 Doe vooral dingen waar je goed in bent en doe steeds minder dingen waar je niet goed in bent.

TalentenEinstein zei: “Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.”

Als je doet waar je van nature goed in bent (en je doet dat op een gebied waar je interesses liggen) voelt het moeiteloos en het maakt je blij. Dat is hoe het menselijk systeem in elkaar steekt. Je komt dan in een gevoel wat ook wel FLOW wordt genoemd.

Die FLOW voelt echt heerlijk! Je zit dan in je kracht en voelt je goed.

Als je vooral dingen doet die je van nature moeilijk afgaan zal je zelfvertrouwen niet groeien maar afnemen.

TIP 6 Kom uit je Comfort-Zone.

Iedereen heeft een Comfort-zone. In die Comfort-zone zit alles dat je al gewend bent om te doen. Als je lang blijft stilzitten in jouw Comfort-zone zal je zelfvertrouwen minder worden en zul je je langzamerhand steeds slechter voelen.

In je Comfort-Zone sta je stil. En die stilstand haalt je zelfvertrouwen onderuit. Ik kan je dit na het spreken van honderden cliënten garanderen!

Dus doe iets wat niet zo comfortabel is, iets dat een beetje ongemakkelijk aanvoelt. Zo leer je met dit gevoel om te gaan en zul je gemakkelijker nieuwe dingen aangaan waardoor je zelfvertrouwen weer gaat groeien.

TIP 7 Leer je problemen op te lossen.

Los je problemen op Als je nieuwe dingen doet (buiten je Comfort-Zone dus) zul je vast problemen tegen komen die om een oplossing vragen.  Wanneer je leert hoe je het beste problemen op kunt lossen en ervaart dat dat je lukt, zul je ook gemakkelijker nieuwe uitdagingen aangaan omdat je meer vertrouwen krijgt in jouw probleemoplossend vermogen.

Jouw probleemoplossend vermogen verder ontwikkelen is bij elke uitdaging handig. Want iedereen komt problemen tegen, niet alleen jij. De succesvolste mensen komen nog veel meer problemen tegen, maar die hebben dan ook geleerd om ze op te lossen dus dat is geen probleem meer voor ze!

TIP 8 Ontwikkel jezelf.

Mensen hebben nieuwe uitdagingen en ontwikkeling nodig om zich goed te voelen. Die ontwikkeling hoeft helemaal niet met reuze stappen te gaan, kleine stapjes is ook goed, vaak zelfs beter.

Maar mensen die stilstaan, ook al kan dat als veilig aanvoelen, worden daar niet gelukkiger van. Bovendien vermindert je zelfvertrouwen naarmate je langer stil staat.

Nu ben ik benieuwd naar jou:

Welke acties heb jij op je bucketlist staan? Welke dingen wil je zo graag doen dat je er alles voor opzij zet?

Laat in het commentaarveld hieronder jouw bucketlist achter!

Comment Section

0 reacties op “Meer zelfvertrouwen? 8 TIPS

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.