Page content

Moet werk leuk zijn?

article content

Moet werk leuk zijn?

De meesten van ons zijn opgegroeid met het idee dat werk niet leuk hoeft te zijn, het belangrijkste is dat het geld opbrengt. 

De generaties voor ons zijn opgegroeid tijdens en na de oorlog. In die tijden vroeg je je niet af of je werk leuk was, je dacht alleen aan het geld dat het opbracht. In deze tijd, de tijd waarin iedereen op zoek is naar zijn eigen geluk, klopt deze overtuiging niet meer.

We willen nu werk doen dat ons voldoening geeft, werk dat ons gelukkig maakt en wat ons uitdaagt om te groeien. De oude overtuigingen van onze ouders kloppen niet meer, de tijden zijn veranderd. Jouw ouders zijn model voor je geweest, hebben je geleerd hoe de wereld in elkaar zit. Als hun overtuiging over werk is dat het niet leuk hoeft te zijn, en jij hebt die overtuiging ook, dan kun je die overtuiging beter loslaten.

Als je 3, 4 of 5 dagen per week werkt, waarom zou je dan iets doen wat je niet leuk vindt? Als je zoveel tijd doorbrengt met werken, dan kun je maar beter iets doen wat je leuk vindt, iets dat je uitdaagt om alles wat je in je hebt te gebruiken. Er zijn naar mijn mening nog veel te veel mensen die genoegen nemen met werk dat niet bij ze past. Iedereen kan op maandags blij aan het werk gaan, als je maar durft!

Werk doen dat bij je past is een belangrijke voorwaarde voor succesAls je werk hebt dat bij je past, dan maakt dat je blij en dan voel je je vervuld. Je maakt gebruik van jouw natuurlijke talenten, wat vanzelf betekent dat je goed bent in je werk. Als je nu in een baan zit die niet bij je past, maar die je toch zekerheid geeft, kan het eng zijn om een overstap zelfs maar te overwegen. Je kunt beginnen met het onderzoeken van jouw talenten, zodat je later altijd nog de keuze kunt maken voor ander werk.

In ieder werk zijn er ook minder leuke taken, minder leuke dingen die je moet doen. Maar als je werk bij jou past, past bij de talenten die je hebt, dan is het helemaal niet erg om die minder leuke kanten van je werk op de koop toe te nemen. Sterker nog, als jij een duidelijke missie hebt, dan doe je die minder leuke dingen graag omdat die bezigheden je dichter brengen bij je doel.

Als jou werk precies bij jouw past, dan heb je jouw missie gevonden. Het woord missie is een groot woord en dat is niet voor niets. Een persoonlijke missie (die zich uiteindelijk vertaalt in het werk dat je doet) geeft de reden van jouw bestaan weer. Je geeft hierin antwoord op de vraag: Waarom doe ik wat ik doe?

Bezig zijn met je missie maakt je gelukkig. Jouw missie en jouw unieke talenten zijn nauw gerelateerd. Je bent geboren met unieke talenten, talenten die eigen zijn aan jou. Als je met die talenten bezig bent dan verlies je alle gevoel van tijd en voel je je gelukkig.

Als je jouw missie hebt gevonden, dan heb je een sterk gevoel over welke richting jij op wilt gaan. Weten welke richting je op wilt gaan geeft enorm veel duidelijkheid in je leven. Op ieder moment, bij iedere keuze kun je je nu afvragen: Helpt deze keuze mij om mijn missie te vervullen?

Het weten van je missie maakt je doelgericht en zorgt ervoor dat je je niet zo snel meer door je angsten laat tegen houden. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het weten van mijn missie en ermee aan de slag gaan mijn leven verrijkt heeft. Ik ben gelukkig geworden in mijn werk en dat heeft invloed op alle andere gebieden in mijn leven.

Het is mijn missie om anderen te helpen hun missie te ontdekken. Toen ik het ging onderzoeken bleek dat ik in alles dat ik had gedaan bezig was geweest met de talenten die ik hiervoor nodig heb. In mijn jeugd maar ook in mijn latere loopbaan. Mijn talenten zijn precies goed om deze missie te vervullen en ik wordt gelukkig als ik met mijn missie bezig ben.

Hoe kun jij je missie vinden?

Het vinden van je missie kan heel gemakkelijk gaan, maar het kan ook zijn dat het onderzoek langere tijd in beslag neemt. Dat hangt af van hoever jij van je missie verwijderd bent geraakt.

Enkele vragen waar je mee kunt beginnen zijn:

  • Waarvan heb je altijd al gedroomd? Wat wilde je altijd al doen? Of: Als je over een x aantal jaren zou overlijden, waarvan zou je dan spijt hebben als je het niet gedaan hebt?
  • Waar was je goed in als kind?
  • Waarvan zeggen anderen dat je goed bent?
  • Als je les zou moeten geven, wat zou je anderen dan kunnen leren?
  • Waarover praat jij het liefst?
  • Heb jij een held of heldin? Wat is het aan die persoon dat hem/haar tot jouw heldin maakt?

Voor een uitgebreid onderzoek zijn meer vragen nodig en meer diepgang dan hier in een artikel te geven zijn. Maar met deze vragen kun je een begin maken met het zoeken naar jouw missie.

Wat weet jij al over jouw missie? Hoe ben je daarachter gekomen?

Deel je inzichten, tips en ideeën in het commentaarveld hieronder.

Comment Section

0 reacties op “Moet werk leuk zijn?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.