Page content

Perfectionisme is NIET de weg naar succes.

article content

Perfectionisme is NIET de weg naar succes.

Een perfectionist houdt zijn eigen succes tegen.

  • Ben jij trots om perfectionist te zijn?
  • Maak jij je zorgen over de fouten die je maakt?
  • Heb jij een hoge persoonlijke standaard waar je nauwelijks aan kunt voldoen?

Dan ben je veel minder succesvol dan je zou kunnen zijn!

Waarom houdt perfectionisme jou tegen om succesvol te zijn en wat kun jij er aan doen?

Perfectionisme = faalangst

Perfectionisme en faalangst hangen nauw samen. Als je perfectionist bent, ben je te ver doorgeschoten in je faalangst. Natuurlijk wil je goed werk afleveren, maar perfectionisme staat je in de weg om ook daadwerkelijk iets snel af te leveren.

Snelheid van reageren hangt nauw samen met succes.

Hoe sneller jij kunt reageren op kansen die er zijn, ook al is jouw reactie niet perfect, hoe succesvoller je bent. Ik geloofde het zelf vroeger niet, maar het is echt waar.

Ik ben zelf lang perfectionist geweest, nooit was iets goed genoeg en dus ging er weinig op tijd de deur uit, angst bepaalde mijn leven en ik was weinig productief.

Perfectionisme zet een rem op jouw productiviteit en creativiteit.

Perfectionisme zorgt ervoor dat je geen risico’s neemt, uit angst dat hetgeen je aflevert niet goed genoeg zal zijn.Het zet een enorme rem op jouw productiviteit.

Jouw creativiteit krijgt door perfectionisme niet de vrije hand, omdat je bij elk idee zult denken: Ja maar… het is niet goed genoeg, het zal vast niet werken. Uit angst voor afkeuring werk je langer aan 1 ding dan anderen.

En hoge productiviteit en creativiteit is nu net wat je nodig hebt om meer succes te behalen…

Een voorbeeld uit mijn eigen leven:

Toen ik nog heel weinig cliënten had wist ik dat ik meer aan marketing moest doen. Mijn idee was om een folder te maken. Vanwege mijn lage inkomen toendertijd was de enige mogelijkheid om dat zelf te doen.

Ik schreef zelf een tekst en mijn kinderen maakten een foto van mij die in de folder kwam. Daarna heb ik 3 weken zitten dubben of ik mijn bedenksel wel naar de drukker zou sturen… Was het wel goed genoeg?

Uiteindelijk zette ik me over mijn angst heen. Ik verspreidde de folder (die echt verre van perfect was!) en een direct gevolg was dat er een journalist belde van een landelijke krant. Na de plaatsing van zijn artikel begonnen de mensen te bellen en kreeg ik veel meer cliënten.

Dit succes had ik niet gehad als ik vast had gehouden aan mijn perfectionisme.

Als ik vast had gehouden aan mijn perfectionisme, had ik nog maanden gewerkt aan een folder, die nooit goed genoeg was geweest. Ik had de kans met de journalist gemist en zo vele cliënten niet gekregen.

Recept om van perfectionisme af te komen:

  • Wees je bewust wanneer je in jouw perfectionisme schiet
  • Schrijf op wat er zou kunnen gebeuren (worst case scenario) als jij in dit geval jouw perfectionisme laat varen
  • Vraag je af hoe erg het is als dit gebeurt
  • Besluit dan om ondanks jouw angst een gokje te wagen (als worst case niet zo erg blijkt te zijn)
  • Onderneem actie!

Hoe ga jij om met perfectionisme? En wat doe jij om toch in actie te komen?

Deel in het commentaarveld hieronder jouw inzichten, tips en wijsheid.

Comment Section

0 reacties op “Perfectionisme is NIET de weg naar succes.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.