Page content

Recept voor verandering. Deel 1

article content

Recept voor verandering. Deel 1

Zit jij vast in je leven? in je werk? Hoe lang hou je dat nog vol????

Stilstand kun je best een tijdje volhouden, maar het gaat in tegen onze natuur. Het hele heelal zit in evolutie, dus wij ook! Verandering is dus inherent aan het leven en vastzitten is tegennatuurlijk…. Toch vinden we verandering vaak eng. Je weet wat je hebt maar niet wat je krijgt en je weet ook niet of je datgene dat je wilt wel krijgt.

De stappen die nodig zijn om een verandering in je leven aan te brengen kun je zien als de gebruiksaanwijzing, een recept. Als je stap na stap zet, kom je bij je doel terecht. Deze serie korte artikelen zal je het recept geven om de door jou gewenste verandering te krijgen.

In dit eerste deel bekijken we hoe je de DRIVE kunt ontwikkelen om te veranderen.

Juist omdat verandering vaak eng is, heb je de juiste motivatie nodig om te veranderen.

Weten waarom je verandering wilt kan je helpen om de motivatie te vinden om in actie te komen, hoe eng dat soms ook mag lijken. Als je voelt hoe vervelend je werk nu is, hoe naar je je voelt als je weer niet hebt gezegd wat je vindt, dan kun je de motivatie opbrengen om te veranderen.

Maar ook als je weet wat je wilt en je voelt je opgewonden bij het idee dat doel werkelijk te behalen, kun je je gemotiveerd voelen om die enge stappen te gaan doen.

Er zijn voor mensen 2 drijfveren om te veranderen:

  • PIJN Als mensen genoeg pijn ondervinden van ongezonde gewoontes, iedere keer weer falen, ongezonde relaties, ongelukkig zijn in hun werk, etc, dan komen ze in actie.
  • PLEZIER Als mensen op zoek gaan naar plezier kunnen ze de vakantie boeken die ze al zo lang willen, zich inschrijven op een datingsite om de partner te vinden die ze zoeken, of een nieuwe baan zoeken waarin ze uitdaging vinden, de leuke collega’s die ze wensen of het geld kunnen verdienen om meer plezier in hun leven te kunnen “kopen”.

Je ziet dat helderheid over waarom je wilt veranderen essentieel is! Blijf dus niet met een vage wens, of een vaag gevoel van onbehagen rondlopen. Maar doe de volgende actie:

ACTIE 

Verdeel een groot vel papier (of doe het digitaal) in 4-en. Zet aan de linkerkant van het vel bovenaan: GEEN VERANDERING en aan de rechterkant: VERANDEREN. Op het bovenste kwart vel aan elke kant zet je alle nadelen van respectievelijk “geen verandering” of “veranderen”. En de onderste kwarten zijn voor de voordelen van iedere kant.

Maak op deze manier een overzicht van de voor- en nadelen van beide keuzes. Zet er alles op dat maar in je gedachten opkomt. Want als je dit overzicht maakt, kom je erachter of je ook daadwerkelijk verandering nodig hebt. En bovendien kun je dit overzicht gebruiken als de verandering die je wilt inhoudt dat je enge stappen te maken hebt. Want:

Om te veranderen moet je nieuwe acties uitvoeren,
of een nieuwe strategie bedenken.

Einstein zei het al: If you do what you always did, Spring!you get what you always got.

Verandering houdt namelijk in dat je iets anders moet doen dan dat je gewend bent te doen. Want als je doet wat je gewend bent om te doen, dan behaal je nog steeds de resultaten die je nu behaalt.

Verandering houdt dus in dat je stappen onderneemt die je niet eerder genomen hebt, stappen die je misschien wel eng vindt.

In het volgende artikel (over 2 weken) zal ik je laten zien welk ingrediënt je pertinent nodig hebt voor verandering. ZONDER DIT INGREDIËNT GAAT HET JE NIET LUKKEN!!!

Nu mijn vraag aan jou:

Denk even na en beschrijf in het commentaarveld hieronder welke gewaagde stappen jij in je leven al hebt ondernomen. (en je mag best opscheppen in je comment! :-))

Ik zie graag jouw opschepperij tegemoet! 

Comment Section

3 reacties op “Recept voor verandering. Deel 1

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.