Page content

Solliciteren met weinig zelfvertrouwen is als autorijden met de handrem erop.

article content

Solliciteren met weinig zelfvertrouwen is als autorijden met de handrem erop.

Heb jij zelfvertrouwen of hanteer jij de zweep?

Het is erg lastig om effectief te presteren en te solliciteren als jouw zelfvertrouwen niet optimaal is. Als jij weinig zelfvertrouwen hebt zul je onzeker overkomen, want onzekerheid is nauwelijks te verbergen. Geen enkele werknemer zal een onzekere kandidaat verkiezen boven eentje die vol zelfvertrouwen is.

Wat is dat eigenlijk, zelfvertrouwen? En hoe kun je daar meer van krijgen?

Zelfvertrouwen hebben betekent precies wat het woord letterlijk zegt, namelijk dat je op jezelf vertrouwt. Op jezelf vertrouwen betekent niet dat je alles perfect zult doen, maar dat je erop vertrouwt dat je fouten die je maakt snel kunt herstellen, dat je leert van je fouten en dat je erop vertrouwt dat jij problemen kunt oplossen.

Zelfvertrouwen = vertrouwen op je lerend vermogen.

De mensen met weinig zelfvertrouwen zijn erg streng voor zichzelf en denken dat ze hierdoor beter gaan presteren. Maar is dat wel zo? Helpt streng zijn voor jezelf om beter te presteren?

Mensen met weinig zelfvertrouwen conditioneren zichzelf om steeds minder op zichzelf te vertrouwen.

Allereerst is het belangrijk om de communicatie die jij met jezelf hebt te bekijken. Jij praat tegen jezelf door middel van jouw gedachten. Mensen die weinig zelfvertrouwen hebben hebben veel negatieve gedachten over zichzelf, ze geven zichzelf veel negatieve kritiek. Zo halen ze iedere keer hun zelfvertrouwen onderuit.

De beste manier om MINDER zelfvertrouwen te krijgen:

Ik dacht vroeger ook dat ik als ik strengmental-coach005 was voor mezelf ik beter zou presteren. Laten we dat eens onder de loep nemen. Stel je voor dat een 5-jarig kind leert om te fietsen. En je praat tegen dat kind zoals je tegen jezelf praat. Als je streng bent voor jezelf is die conversatie ongeveer als volgt:

Kind: “Ik ben gevallen en heb zo’n pijn!”

Jij: “Ja dat heb ik je nu al zo vaak gezegd, je moet blijven zitten! Ik denk dat je het nooit zult leren. Doe het toch eens goed!”

Kind: “Ja maar ik val steeds en weet niet hoe ik moet blijven zitten…”

Jij: “Ik heb je al gezegd hoe je dat moet doen. Dat moet toch genoeg zijn! Als je het nu nog niet kunt dan leer je het nooit! Ik zet die zijwieltjes er wel weer op want dit wordt niks!”

Het kind druipt af, het zelfvertrouwen van het kind is gedaald. De kans dat het kind gaat leren fietsen is stukken minder geworden. Bovendien is de motivatie om te leren fietsen sterk gedaald.

De beste manieren om MEER zelfvertrouwen te krijgen:

  • Kijk naar hoe je vooruit bent gekomen. Wat kun je nu al dat je eerst niet kon?coaching-lamp-hand
  • Geef jezelf complimenten, zo motiveer je jezelf om nog meer te leren.
  • Vraag anderen die datgene wat jij wilt leren al kunnen. Zij kunnen je vertellen wat te doen en hoe je dit kunt leren.
  • Wees liefdevol naar jezelf als je fouten maakt. Bedenk eens hoe je een kind zou benaderen als die fouten heeft gemaakt en behandel jezelf net zo.
  • Bedenk dat succesvolle mensen zich fouten niet persoonlijk aantrekken. Als zij een fout maken of een mislukking hebben gaan ze bedenken hoe het dan wel moet. Zij hebben een leerhouding en leren van hun fouten.
  • Schrijf iedere dag al jouw kleine successen op. Doe dit 3 weken lang en zie hoe jouw zelfvertrouwen groeit.

Meer zelfvertrouwen zorgt voor meer succes bij een sollicitatie.

Je ziet, de communicatie die jij met jezelf hebt is essentieel om meer zelfvertrouwen te krijgen. Zelfvertrouwen hebben is een zeer belangrijke factor in succesvol solliciteren.

Als een werkgever kan kiezen uit een onzekere kandidaat en eentje die vol zelfvertrouwen is, dan snap jij wel wie de voorkeur heeft.

Zijn er manieren die jij gebruikt om meer zelfvertrouwen te krijgen?

Laat in het commentaarveld hieronder jouw inzichten, ideeën en wijsheid achter.

 

Comment Section

1 reactie op “Solliciteren met weinig zelfvertrouwen is als autorijden met de handrem erop.


Door 6PKtrainingen |Vertrouwen in Jezelf op 4 maart 2013

Hallo Mental Coach, een mooi stuk heb je geschreven.
Ik mediteer veel, en leer anderen dat ook. Ik gebruik daarbij vaak het voorbeeld hoe je een puppy leert zitten. Je bent mild en liefdevol voor de pup en steeds weer breng je hem bij hoe hij leert zitten.
Zo kan je dat ook met jezelf doen; zo liefdevol met je eigenaardigheden. Want ze horen bij jou. En als je iets niet durft ga je niet jezelf inwendig afstraffen. Juist die strijd in jezelf kan je heel streng en stroef maken. En ontevreden.
Dank voor de tip om je successen op te schrijven, ga ik doen. Of het tegen mezelf zeggen in de spiegel 🙂
groeten, Mirjam Torenbeek

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.