Page content

Succes tijdens de crisis = weten waar jij goed in bent.

article content

Succes tijdens de crisis = weten waar jij goed in bent.

Tijdens de crisis is het nog veel belangrijker om te weten waar jij goed in bent en wat voor werk je wilt doen.

Weten welk werk je wilt doen geeft je de tools om dat werk ook te krijgen. Als je niet weet wat je wilt, hoe kun je het dan krijgen? Ook al wil je je huidige baan behouden, dan nog is het erg zinvol om te weten waar jij goed in bent.

Als je jouw talenten kent kun je je vooral richten op die bezigheden waar je toch al goed in bent. Dit zorgt voor betere prestaties en dus meer zekerheid om je baan te behouden.

Wat is er nodig om goed te kunnen presteren?

  • Ken je talenten

We hebben allemaal unieke talenten, ja, jij ook! Het ontdekken van je eigen talenten en je richten op de dingen waar jij goed in bent, zorgt ervoor dat je beter presteert. Betere prestaties zorgen ervoor dat je gemakkelijker je baan behoudt. Als je op zoek wilt naar een nieuwe baan heb je meer zelfvertrouwen als je je talenten kent.

Hoe komt het dat het zo lastig is om je eigen talenten te zien?

  1. In Nederland worden wij geconditioneerd om niet al te veel aandacht te schenken aan onze talenten. Als je kijkt naar hoe mensen dat in Amerika doen, die hebben er geen moeite mee zichzelf te presenteren of te profileren. Hier in Nederland doen we daar, vanuit onze Calvinistische achtergrond, moeilijk over. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg!
  2. Onze natuurlijke talenten zijn zo eigen aan ons dat we ze niet herkennen als talent. We denken: “Maar dat kan toch iedereen?” Nee dus, jij kunt dingen die anderen niet kunnen, of die anderen op een andere manier zouden doen.

1 Manier om je talenten te ontdekken:

De mensen om jou heen zien veel duidelijker waar jij goed in bent dan dat je dat zelf kunt zien. Vraag collega’s, je partner, beste vriend(in) en ja, ook je kinderen waar jij goed in bent.

  • Ken je passie

In de moderne tijd, na de Industriële Revolutie, was werken een recht en een manier om simpelweg te overleven, brood Coaching-lampenop de plank te verdienen. Je leerde dat je niet moest zeuren, gewoon je werk doen. Werk hoefde niet leuk te zijn, plezier had je maar in je vrije tijd.

In onze postmoderne tijd heeft werk een andere functie gekregen. Nu gaat werk veel meer dan ooit over voldoening vinden, plezier hebben in wat je doet, een bijdrage leveren en je talenten tot uiting brengen.

Veel mensen zitten nu klem tussen deze 2 ideeën. Ze hebben geleerd: “Niet zeuren gewoon doorgaan met werken! Je werkt alleen om je geld te verdienen.” Aan de andere kant is de behoefte aan voldoening in je werk steeds groter.

1 Manier om je passie te ontdekken:

Vraag jezelf: Wat heb ik, wat doe ik, en wat/wie ben ik in mijn ideale leven? Ga met deze vraag los in je fantasie en trek je even niets aan van de werkelijkheid. Pas nadat je vanuit je fantasie de antwoorden hebt gekregen op deze vraag ga je kijken wat de antwoorden betekenen.

  • Weet welke omgeving goed voor jou is

Niet iedereen gedijt goed in elke omgeving. Sommigen houden van de non-profit organisaties, sommigen van ons hebben een commerciële omgeving nodig om zich thuis te voelen. Sommigen van ons zijn geboren ondernemers en sommige mensen werken liever in dienstverband.

1 Manier om te ontdekken welke omgeving goed voor jou is:

Schrijf alle banen die je al gedaan hebt op. Schrijf daarnaast wat je vond van de omgeving, je collega’s, je leidinggevende en de bedrijfscultuur. Kijk welke zaken je prettig vond en trek je conclusies.

Wat kan er fout gaan tijdens dit onderzoek?

  1. Te weinig tijd spenderen aan het onderzoek en te snel willen weten welke baan er bij hun talenten en passie past. Dit zorgt voor frustratie waardoor mensen het opgeven. Ze coaching-man-zaagdenken dan: “Zie je wel, ik heb geen talenten!” Of: “Zie je wel… ik heb geen passie!”
  2. Mensen die onzeker zijn over zichzelf kunnen het erg moeilijk vinden om de talenten-vraag aan anderen te vragen, bang om juist te horen waar ze niet goed in zijn.
  3. De perfectionisten onder ons durven geen conclusies te trekken, bang als ze zijn om de verkeerde conclusie te trekken. Weet dan dat je de conclusie die je trekt nog verder kunt onderzoeken zodat je meer zekerheid krijgt.
  4. Negatieve overtuigingen over jezelf houden je tegen om je talenten te zien en te waarderen. Dan is het nodig dat je hulp zoekt om te kijken door welke negatief gekleurde bril je naar jezelf kijkt.
  5. Je ziet de dingen waar jij goed in bent niet als talenten. Als andere mensen dat wel zo zien kijk je misschien op een negatieve manier naar jezelf.

Talenten + passie + juiste omgeving = droombaan!

Kom je er na dit onderzoek toch niet uit, vraag dan hulp. Je hoeft niet alles alleen te doen. Anderen zien vaak helderder hoe jij in elkaar steekt en kunnen je helpen door een frisse blik.

Waar ben jij goed in? En waar ben jij gepassioneerd over? Hoe ben je daarachter gekomen?

Deel jouw inzichten, wijsheden en ideeën in het commentaarveld hieronder.

Comment Section

0 reacties op “Succes tijdens de crisis = weten waar jij goed in bent.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.