Page content

Succesvol zijn in je werk is geen toeval. 6 Stappen naar meer succes

article content

Succesvol zijn in je werk is geen toeval. 6 Stappen naar meer succes

Denk jij dat succes toeval is? Wordt wakker!

Veel van de cliënten die ik spreek denken dat zij echt niet succesvol kunnen zijn, of dat zij er nooit achter zullen komen wat ze echt willen. Ook zijn er veel mensen die denken dat succes alleen behaald kan worden door toeval of geluk.

Succes is geen toeval, maar succes wordt bepaald door het volgen van een aantal stappen. Als jij niet weet welke stappen je moet volgen om succesvol te zijn, wordt het toch wel lastig. Dan kan het nog steeds zo zijn dat je wat geluk nodig hebt, maar kansen kun je creëren.

Als ik succesvolle mensen hoor praten over hoe ze hun succes hebben behaald, dan zijn ze daar allemaal vrij duidelijk in. Er zijn bepaalde stappen die je moet nemen om succesvol te worden.

Welke stappen moet je nemen om succesvol te zijn?

Stap 1: Weet wat je wilt

Als je niet weet wat je wilt zul je ook niet succesvol zijn. Weet wat je doel is. Daar zijn vele oefeningen voor. De gemakkelijkste is: Als jij kunt kiezen wat je wilt, hoe zou jij je leven dan willen inrichten?

Ga met deze vraag los in je fantasie, laat je niet van de wijs brengen door de gedachte of jij dit kunt bereiken of niet, of het wel realistisch is om dit te wensen. Die vragen komen pas later aan de orde.

Wat zeer krachtig werkt is als je een concrete omschrijving kunt geven van jouw te behalen doel. Dat maakt de kans dat je jouw doel ook daadwerkelijk behaalt vele malen groter.

Je kunt visualiseren hoe het is jouw doel te behalen, een moodboard maken, of op andere creatieve manieren jouw doel in beeld of woorden benoemen.

Het helpt als jij jezelf er elke dag aan kunt herinneren wat jouw doel is. Door bijv het moodboard in jouw huis op te hangen, door de beschrijving van jouw doel als screensaver op je telefoon te zetten, enz. Wees creatief hierin!

Stap 2: Bepaal een effectieve strategie.

Een bekende valkuil in het succesvol behalen van een doel, is het gebruiken van verkeerde strategieën. Ik ken van mezelf de gedachte dat als een strategie niet heeft geleidt tot het gewenste resultaat, dat ik dan denk: “Het ligt aan mij!”

Terwijl ik beter kan kijken of het aan mijn strategie ligt. En als het al aan mij ligt dat een strategie niet heeft gewerkt, dan kan ik mezelf de vraag stellen: Wat heb ik nog te leren om deze strategie wel effectief te maken?

Welke strategieën zijn succesvol?

Zoek mensen die het resultaat hebben behaald dat jij wilt behalen en vraag hen hoe ze dat gedaan hebben. Zij weten precies wat werkt en wat niet. Waarom opnieuw het wiel uitvinden?

Luister niet naar de zogenaamde kenners, de mensen die zeggen te weten wat werkt, maar niet het bewijs in hun eigen leven kunnen laten zien dat zij zelf dat doel hebben behaald.

Voor successtrategieën op gebied van solliciteren lees: Solliciteren op een online vacature? 4 tot 10% kans op succes…

Stap 3: Kom in actie.

In actie komen is voor veel mensen het grootste struikelblok.

Het grootste verschil tussen succesvolle mensen en de anderen is dat de succesvolle mensen in actie komen.

In actie komen kan inhouden dat jij uit jouw comfort-zone moet komen en iets moet doen dat je niet eerder hebt gedaan. Iets nieuws doen is altijd eng.

Als je een resultaat wilt behalen dat je tot nu toe nog niet behaalt hebt, zul je iets moeten doen wat je tot nu toe nog niet gedaan hebt.

Ook kan het in actie komen inhouden dat je iets aan anderen zult moeten vragen. Iets vragen houdt in dat je het risico loopt dat je een afwijzing krijgt.

Veel mensen zijn bang om te vragen en om een afwijzing te krijgen. Bedenk eens, als je gaat vragen om wat je wilt en je krijgt een afwijzing, ben je er dan op achteruit gegaan? NEE!!!

Je hebt niets verloren. Veel mensen zien een afwijzing als een persoonlijk falen, alsof iemand nee tegen je gaat zeggen alleen omdat hij jou niet goed genoeg vindt.

Maar als je gaat vragen waarom die persoon nee zegt tegen jou, zul je erachter komen dat er nog 100.000 redenen zijn om nee te zeggen. En die redenen hebben niets te maken met jou, wie jij bent, of jij het wel waard bent, etc.

Succesvolle mensen durven te vragen om wat ze nodig hebben en vatten een afwijzing niet persoonlijk op.

Stap 4: Hou vol!

Doorzettingsvermogen is heel erg belangrijk in het behalen van je doel. Op weg naar jouw doel zul je tegenslagen ondervinden, klein en groot. Als jij je laat stoppen door tegenslagen, dan zul jij je doel niet behalen.

Succesvolle mensen vatten hun tegenslagen niet persoonlijk op.

We zijn geneigd onze tegenslagen als persoonlijk falen op te vatten. Tja, dan is de kans dat jij succesvol zult zijn erg klein. Want de weg naar succes ligt vol met tegenslagen.

Dus, of je leert met tegenslagen omgaan, of je kunt beter genoegen nemen met wat je nu hebt.

De aanhouder wint.

Een open deur, maar we kunnen het zo snel opgeven. Ook de gedachte: “Ik stel het nu even uit, het komt wel…”, is een valkuil. Met die gedachte stel je uit wat nu belangrijk voor je is.

Als je uitstel om wat voor reden ook nodig hebt, stel een datum vast waarop je doorgaat met het bereiken van jouw doel. Niets is zo frustrerend dan na een jaar te bedenken dat je weer in slaap bent gevallen en niet verder bent gegaan met iets dat belangrijk voor je is.

Stap 5: Beoordeel het resultaat en vier je succes!

Bij stap 1 heb jij je doel vast gesteld. Had je daar een concrete omschrijving? Dan kun je nu bekijken of je dat concrete doel hebt behaald. Is het gelukt? Vier dan jouw succes!

Ik heb lang getwijfeld of dit wel een belangrijke stap is. Maar ik kan nu zeggen dat deze stap essentieel is.

Als jij een marathon wilt lopen, ben je dan succesvol als je 100 meter voor de finish afhaakt? Nee, je zult echt over de finish moeten om een gevoel van succes te hebben. En dit gevoel is erg belangrijk bij het behalen van nieuwe successen.

Velen van ons nemen onze successen als vanzelfsprekend. Maar met successen is het als met geld: Wie het kleine niet eert is het grote niet weert.

Is jouw resultaat niet zoals jij het wilt? Ga dan door naar stap 6

Stap 6: Als het resultaat niet is wat je wilt: verander van strategie.

Veel mensen proberen door steeds dezelfde strategie te gebruiken een ander resultaat te krijgen. Dan ben je bezig als een vlieg tegen een raam te vliegen. Ben je dan net als de vlieg verbaasd dat het niet lukt om je doel te behalen?

Einstein zei het al: “If you do what you always did, you get what you always got.”

Dus, is het resultaat niet naar wens? Verander van strategie.

Heb jij tips en ervaringen die anderen kunnen helpen om meer succes te krijgen in hun werk?

Plaats jouw wijsheid, inzichten en ideeën in het commentaarveld hieronder.

 

Comment Section

2 reacties op “Succesvol zijn in je werk is geen toeval. 6 Stappen naar meer succes


Door karen op 11 november 2014

Succes isvhelemaal geen keuze! Xdoor dit zo te stellen zeg je impliciet dat de losers het Elf in de hand hadden. Dat de chemokuur wel was aangeslagen als ze daar maar voor gekozen hadden.
Dat de illegaal niet uitgezet had hoevebn te worden als hij zelf maar gekozennhad om hier te blijven.
Mijn keuze zou zijn om te werken. Maar ik ben afgekeurd. War voor invloed zou ik daar op kunnen hebben? Het is niet mijn.keuze afgekeurd te zijn. Het is niet mijn moeders keuze dat haar darmjabker van


Door Baukje Westerlaken op 11 november 2014

Hallo Karen, dan ben ik bang dat je me verkeerd begrepen hebt. Ik bedoel hier te zeggen dat er heel veel dingen zijn, zoals succes, dat binnen jouw cirkel van invloed ligt. En waar je dus veel meer zeggenschap over hebt dan velen van ons denken. Weet ik dat er zaken zijn in een mensenleven waar je niets aan kunt doen? JA! Hoe je vervolgens met die uitdagingen omgaat ligt wel weer binnen jouw cirkel van invloed.
De invloed die jij zou kunnen hebben op wel of niet werken is wellicht (ik ken je situatie niet) te kijken wat je nog wel kunt doen en op zoek gaan naar mogelijkheden om daar mee bezig te zijn. Ik hoop dat je zo antwoord hebt op je vraag?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.