Page content

Te kort aan zelfvertrouwen? De symptomen en 4 tips.

article content

Te kort aan zelfvertrouwen? De symptomen en 4 tips.

Te kort aan zelfvertrouwen is een veel voorkomend verschijnsel met grote gevolgen.

Zelfvertrouwen hebben is een essentiële voorwaarde om keuzes te kunnen maken die bij jou passen. Om het leven te hebben dat je wilt, of je droombaan te krijgen, zul je keuzes moeten maken.

Veel mensen willen koste wat kost aardig gevonden worden. Ze wringen zich in allerlei bochten om tegemoet te komen aan de wensen van anderen. Hun eerste prioriteit is om aardig gevonden te worden.

Wat ik zie bij mijn cliënten (en bij mezelf vroeger) is dat als je er alles aan doet om aardig gevonden te worden, je het contact kwijt raakt met je eigen wensen. Je bent steeds bezig met de wensen en verlangens van anderen en daardoor weet je op een goed moment niet helder meer wat je zelf wilt.

Mensen bij wie dit speelt hebben last van wat ik noem het duizend-dingen-doekjes syndroom.

Heb jij last van het duizend-dingen-doekjes-syndroom? Ontdek de symptomen in dit artikel.

Ik heb zelf een verleden als duizend-dingen-doekje… Wat bedoel ik hiermee? Ik deed ongeveer alles waarvan ik dacht dat anderen van me wilden. Ik was namelijk zo opgegroeid. Ik had geleerd dat ik me moest voegen en niet te veel voor mezelf moest willen of vragen. Wie vraagt wordt overgeslagen!

Ik dacht: “Als ik ben wie anderen willen dat ik ben, dan krijg ik liefde en aandacht.” Maar niets was minder waar. Ik was steeds bezig met wat anderen wilden en liet op deze manier mezelf nooit zien.

Symptomen van het duizend-dingen-doekjes-syndroom

1 Veel mensen die dit patroon hebben ervaren in meer of mindere mate eenzaamheid. Als jij je grenzen en wensen niet laat zien en mensen jou dus niet zo goed kennen is het lastig voor de mensen om je heen om echt een relatie met je aan te gaan. Dit geldt ook voor werkrelaties.

2 Ontevreden zijn over je werk of leven maar niet weten wat je wel wilt. Als jij steeds gericht bent op de wensen van anderen en bezig bent om aan die wensen te voldoen raak je het contact met je eigen wensen kwijt.

3 Door de aannames die je doet weet je niet meer wat klopt en niet klopt. Door de onzekerheid die ten grondslag ligt aan dit patroon en de bijbehorende angst om afgewezen te worden ga je aannames doen over wat anderen willen. Zeer wel mogelijk dat je het zelfvertrouwen mist om die aannames te checken bij de ander. Want als je aannames doet, op basis daarvan jouw gedrag bepaalt, niet checkt of dat wel is wat de ander van jou wil, dan hou jij jezelf en de ander voor de gek.

4 Tips om meer zelfvertrouwen te krijgen en er achter te komen wat jij wilt, onafhankelijk van de mening van anderen?

Tip 1 Grenzen stellen. Leer om je eigen grenzen te respecteren en uit te spreken. Lastig om in je eentje te leren dus als je er niet uitkomt, vraag hulp!

Tip 2 Weten wat jij wilt. Begin met kleine dingen. Wat wil jij drinken? Wat wil je vandaag doen? Welke kleding wil je aan? Door te oefenen met keuzes die niet zo belangrijk zijn, kun je uiteindelijk de grotere keuzes aan.coach-lucht

Tip 3 Stel je open op naar anderen. Je kunt beetje bij beetje je gedachten en gevoelens gaan delen met anderen. Des te meer je dat doet, des te meer mensen je echt leren kennen. En geloof het of niet, maar dan zul je meer respect van anderen krijgen, ook als je laat zien waar je onzeker over bent.

Tip 4 Reality-check. Check de aannames die je doet bij de ander. Best eng om hiermee te beginnen want je gaat je kwetsbaar opstellen. Maar je zult merken dat als je het een paar keer hebt gedaan het al veel minder eng is en gemakkelijker gaat. Door dit te doen gaat de kwaliteit van je relaties drastisch omhoog.

Heb jij last van het duizend-dingen-doekjes-syndroom? Of heb jij er iets aan gedaan?

Plaats jouw wijsheid, inzichten en ideeën in het commentaarveld hieronder.

Comment Section

0 reacties op “Te kort aan zelfvertrouwen? De symptomen en 4 tips.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.