Page content

Verveel jij je op je werk?

article content

Verveel jij je op je werk?

Verveling op het werk en weinig uitdaging kunnen leiden tot een bore-out.

Een bore-out lijkt veel op een burn-out. Bij beiden zijn de symptomen depressieve gedachten en gevoelens, snel geïrriteerd zijn en met tegenzin naar je werk gaan. Een bore-out is veel gemakkelijker te behandelen.

Wat is een bore-out en wat kun je eraan doen?

Kijk eens of de volgende vragen van toepassing zijn op jou:

 • Voel jij weinig uitdaging op je werk?
 • Voel jij je moe en lusteloos als je thuiskomt van je werk zonder dat je een drukke dag hebt gehad?
 • Zit je op je werk vaak op Facebook zonder dat dat nodig is voor je werk?
 • Ben je privé mails aan het schrijven op je werk?
 • Ben je bezig om werktaken veelvuldig uit te stellen?
 • Doe je net alsof je druk bezig bent?
 • Ben je ontevreden met je werk?
 • Vindt je jouw werk zinloos?
 • Ben je bang om van baan te veranderen omdat je dan mogelijk minder verdient of omdat je dan minder zekerheid zult hebben?
 • Heb je weinig interesse in je werk?

Als jij op de meeste van deze vragen JA antwoordt, is de kans heel groot dat je last hebt van een bore-out.

Wat is een bore-out?

Mensen die last hebben van een bore-out laten zich vaak leiden door angst en onzekerheid. Door een laag zelfbeeld, zelfonderschatting en angst voor onzekerheid zitten deze mensen vaak in een baan die ze niet genoeg uitdaagt.

Ze blijven te lang zitten in het werk dat niet bij ze past waardoor de verveling toeneemt. Het lage zelfbeeld en de zelfonderschatting worden daardoor nog erger, waardoor een stap naar een nieuwe baan nog lastiger wordt. Zie hier de negatieve spiraal van de mensen in een bore-out.

Een bore-out heeft niet alleen effect op je werk, maar ook op je levenslust. Doordat je in een negatieve spiraal zit ga je allerlei negatieve overtuigingen over jezelf krijgen, zoals: “Ik ben gewoon lui.” Of: “Ik heb geen talenten.” Of: Ik moet alleen maar leren om door te zetten.”

Deze gedachten zorgen ervoor dat het steeds moeilijker wordt om goed te presteren en zo wordt de bore-out steeds erger en het zelfvertrouwen daalt steeds verder. Alleen, bij een bore-out zit de oplossing niet alleen in wie jij bent en hoe je over jezelf denkt, maar ook in de omgeving.

Wat kun je doen aan een bore-out?

 1. Vraag hulp. Omdat mensen in een bore-out veel negatieve gedachten hebben over zichzelf is het voor hen lastig om de mogelijkheden om te veranderen te zien. Ik raad je daarom aan Teenager with help sign om hulp te vragen, al is het aan een vriendin die met je mee kan kijken naar de mogelijkheden om te veranderen. Belangrijk is dat degene die je helpt wel in mogelijkheden kan denken.
 2. Ga het gesprek aan met je leidinggevende. Je kunt in dat gesprek aangeven dat je weinig uitdaging ervaart in de werkzaamheden. Vraag hulp aan je leidinggevende om samen te kijken waar je wel een uitdaging ziet en om te kijken of je dat werk kunt gaan doen. Soms kunnen een paar simpele aanpassingen je al helpen om uit die negatieve gedachtespiraal te komen zodat je weer meer werkplezier krijgt waardoor een stap om eventueel van werk te veranderen gemakkelijker wordt.
 3. Zorg voor een geleidelijke verandering. Iemand met een bore-out een uitdagende baan geven met veel afwisseling is geen goede oplossing. Door het negatieve gedachtepatroon zal dit te uitdagend zijn en vervolgens het negatieve zelfbeeld juist versterken. Een geleidelijke verandering waardoor je stapje voor stapje dit gedachtepatroon kan veranderen werkt veel beter.
 4. Kom je er niet uit met een vriendin of je leidinggevende, vraag professionele hulp. Er zijn genoeg coaches die je kunnen begeleiden in dit proces. Zij hebben ervaring met deze processen en weten beter wat werkt en wat niet werkt.

Natuurlijk is het nodig dat mensen in een bore-out leren om voor zichzelf te kiezen en hun gevoel serieus te nemen. Leren kijken naar jouw gedachten en je afvragen of die werkelijk waar zijn is daarin een belangrijke stap. Om dit te doen is professionele hulp de beste optie.

Daarnaast is het belangrijk dat er in je werk ook echt dingen veranderen, zodat je je daadwerkelijk meer uitgedaagd voelt en minder verveelt. De veranderende gedachtepatronen worden dan versterkt doordat je werk ook echt leuker is. Om uit een bore-out te komen is het belangrijk dat deze 2 samen gaan.

Wat doe jij aan verveling op je werk?

Laat hieronder een comment achter met jouw wijsheid, tips en inzichten.

 

 

Comment Section

0 reacties op “Verveel jij je op je werk?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.