Page content

Wie vervult jouw wensen? Deel 2

article content

Wie vervult jouw wensen? Deel 2

En de geest in de fles zei: u mag 3 wensen doen…!

Was het maar zo simpel. Iemand anders die ervoor zorgt dat jouw wensen vervuld worden… Maar dan nog, als de geest in de fles wel langs zou komen, moet je nog steeds weten WAT je wensen zijn!

In het vorige artikel Recept voor verandering, deel 1 heb ik je laten zien wat de eerste stap is als je niet tevreden bent en een verandering wilt. In dit artikel zal ik je laten zien HOE je erachter komt wat je WEL wilt.

Om te veranderen, om een andere baan te krijgen of om bijvoorbeeld assertiever te worden is er 1 ingrediënt essentieel: DRIVE!

Drive zorgt ervoor dat je stappen uit je comfortzone durft te zetten, dat je nieuwe acties durft uit te voeren. We hebben in het vorige artikel al gezien dat je, om nieuwe resultaten te boeken, nieuwe acties zult moeten uitvoeren. En nieuwe acties vindt iedereen eng.

Wat is DRIVE? En hoe kom je eraan?

Drive is het gevoel van binnen dat je iets heel graag wilt. De opwinding die je kunt voelen omdat je heel blij wordt van het vooruitzicht je doel te behalen. Het is dus een gevoel, een gevoel dat je helpt om over je eigen angsten heen te stappen en nieuwe dingen te doen. Zonder deze drive zul je de motivatie missen om te veranderen.

Wat wil je niet en wat wil je wel?

Om dit gevoel te krijgen is het belangrijk te onderzoeken wat je precies wilt. Velen van ons vinden dat erg moeilijk. Als jij ook niet weet wat je wilt, doe dan het volgende:

ACTIE: 

Maak een overzicht met aan de ene kant een lijst van alles wat Wat wil jij?je wel wilt, en aan de andere kant alles wat je niet (meer) wilt. Kijk vervolgens of je de lijst met alles wat je niet meer wilt kunt vertalen naar wat je dan wel wilt.

Voorbeelden: 

Stel er staat op jouw “Ik wil niet meer”- lijst dat je niet meer hele dagen achter de computer wilt werken. Vraag je dan af: wat wil ik wel? Misschien benoem je wat je wel wilt als afwisselend werk, of meer contact met mensen, of binnen/buiten werk.

Of wellicht staat er op jouw “Ik wil niet meer”- lijst dat je af wilt van die vervelende leidinggevende. Benoem dan specifiek wat je vervelend vindt aan die leidinggevende en kijk of je die eigenschappen kunt herdefiniëren naar eigenschappen die je wel wilt in een leidinggevende.

Bepaal wat je echt wilt en waarom je dat wilt.

Kijk dan of je, als je de lijst hebt gemaakt met wat je wel wilt, kunt komen tot een conclusie. Wat betekent het als je alle dingen die je wel wilt bij elkaar optelt? Als je daar zelf niet uitkomt kun je vrienden en vriendinnen vragen om je te helpen met brainstormen.

ACTIE:

Maak voor deze brainstorm een verkorte versie van de lijst, kijk of je alles wat erop staat kunt samen voegen tot maximaal 10 punten. En vraag de deelnemers in de brainstorm (als het bijvoorbeeld over nieuw werk gaat): in welke beroepen komen minimaal 2 (of meer) van deze items terug?

Schrijf vervolgens elk idee op! Als je een paar keer zegt: nee dit is niet realistisch… dan houdt de creativiteit op! Dus zorg ervoor dat je elk idee opschrijft. Pas na de brainstorm kun je realistisch kijken welke ideeën een nader onderzoek kunnen gebruiken.

Nu mijn vraag aan jou:

Ik ben erg benieuwd welke zaken je niet meer wilt en waarvan je hebt kunnen bedenken wat je dan wel wilt. Laat ons in het commentaarveld hieronder weten wat je niet meer wilt en wat je dan dus WEL wilt.

 

Comment Section

0 reacties op “Wie vervult jouw wensen? Deel 2

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.