Page content

Zelfvertrouwen wordt groter door zelfkennis

article content

Zelfvertrouwen wordt groter door zelfkennis

Zelfvertrouwen, hoe kun je dat laten groeien?

Zelfvertrouwen betekent het vertrouwen op je eigen kracht. Maar als jij niet weet wat jouw eigen kracht is, is het erg lastig om daarop te vertrouwen.

Stel je eens voor dat je blaakt van het zelfvertrouwen, wat gaat er dan anders in jouw leven? Waar maak je je dan niet meer druk over? Heb je dan minder stress? Ben je gelukkiger?

Ik zie wat het betekent voor cliënten om te werken aan hun zelfvertrouwen. En je kunt je nauwelijks voorstellen hoeveel impact dat heeft op jouw dagelijks leven.

In dit artikel wil ik je laten zien dat je kunt werken aan jouw zelfvertrouwen door meer kennis over jezelf te krijgen.

Wil jij meer zelfvertrouwen krijgen?

Ieder van ons heeft een set van natuurlijke talenten, ook jij. Het kan zijn dat je die talenten van jou nog niet ontdekt hebt, maar het kan niet anders dan dat je ze hebt. Het is onmogelijk dat jij de enige mens bent die geen talenten heeft!

Kennis van jouw talenten geeft zelfvertrouwen.

Als jij weet waar je goed in bent krijg je vanzelf meer zelfvertrouwen. Nog een voordeel is dat je dan veel gemakkelijker kunt accepteren dat er ook zaken zijn waar je geen talent voor hebt.

Bovendien kun je, als je weet wat je goed kunt, je vooral richten op het bezig zijn met jouw talenten en de zaken waar je niet zo goed in bent aan anderen overlaten. Dit zorgt ervoor dat jij in je kracht komt te staan. Het creëren van succes wordt dan een stuk gemakkelijker. Logisch, toch?

Meer zelfvertrouwen zorgt voor meer durf om in actie te komen.

Als je eenmaal weet wat je talenten zijn, dan is de volgende stap om met die talenten aan de slag te gaan. En dat moet je wel durven! Het kan best eng zijn om te zeggen dat je ergens goed in bent.

In onze Calvinistische maatschappij is het motto: “Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg!” Dat kan ons tegen houden om ons te richten op dat potentieel dat in ons allemaal zit. De meesten van ons houden onszelf klein uit angst voor afwijzing van de buitenwereld.

Je hebt durf en moed nodig om je te profileren met jouw talenten.

Het is veel “veiliger” om een middelmatig leven te leiden dan om een leven te leiden waarin je het meeste uit jezelf haalt. Jezelf profileren, doelen stellen die jou uitdagen en daarvoor gaan is veel enger. Maar als je je angst hiervoor overwint ligt er een wereld van mogelijkheden aan je voeten.

Hoe gelukkig bent jij met wie jij bent en wat je kunt?

Vaak denken we dat anderen beter af zijn dan ons. Als ik mijn succesverhaal vertel zie ik cliënten vaak denken: “Ja maar, jij kunt dat, dat kan ik vast niet.” En dat is niet waar. Ik ben echt niet hoger opgeleid of slimmer dan de gemiddelde mens. Ik ben gaan ontdekken waar ik echt goed in ben en heb dat tot mijn werk gemaakt.

Ieder van ons heeft z’n eigen talenten, z’n eigen verhaal en betekenis die hij of zij kan hebben voor anderen. Waarom zou jij daarop een uitzondering zijn?

Heb jij manieren gevonden om jouw zelfvertrouwen te laten groeien? Welke?

Plaats jouw wijsheid, inzichten en ideeën in het commentaarveld hieronder.

Comment Section

0 reacties op “Zelfvertrouwen wordt groter door zelfkennis

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.